Irak

Iraaks leger verovert Kirkuk op Koerden

16 oktober 2017

Het Iraakse leger heeft in anderhalve dag tijd de Noord-Iraakse stad Kirkuk veroverd. De stad was sinds 2014 in handen van de Koerdische peshmerga, maar deze verlieten zonder al te veel verzet de stad. De Iraakse premier Haider al-Abadi zegt dat de operatie dient om de nationale eenheid te beschermen.

Het Iraakse leger maakte maandagavond bekend de stad te hebben veroverd. Door de dag heen kwam al naar buiten dat de Iraakse troepen het internationale vliegveld van Kirkuk, een olieveld, de militaire basis K1 en een provinciaal overheidsgebouw hadden overgenomen. Op verschillende plekken werden Koerdische vlaggen weggehaald en werd de Iraakse vlag gehesen.

 

Het leger werd gesteund door sjiitische milities. Koerden zijn overwegend soennieten.

Verschillende journalisten doen via Twitter verslag van de situatie. Zij melden chaos in de straten en dat veel mensen de stad ontvluchten. De lokale bevolking zou boos zijn op de peshmerga omdat die zich zonder veel strijd hebben laten verdringen door het leger. In het zuiden van de stad werden wel enige clashes gemeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Referendum

Vorige maand is in de Koerdische regio een referendum gehouden over een onafhankelijk Koerdistan. Een grote meerderheid stemde voor onafhankelijkheid.

De Iraakse regering is hier, met op de achtergrond steun van Amerika, echter fel op tegen. Volgens premier Al-Abadi waren de Koerden gewaarschuwd de grondwet niet te schenden door een referendum te houden, maar zich te richten op het bestrijden van IS.

Olieprijs

Hoewel Kirkuk net buiten de Koerdische regio ligt, is de stad sinds 2014 in handen van de peshmerga. Zij veroverden de stad op IS, nadat het Iraakse leger was vertrokken. De Koerden menen dat de bevolking Koerdisch is, al klopt dit niet: de bevolking van stad is hoofdzakelijk Arabisch en Turkmeens.

Zowel de Koerden als de Iraakse overheid hebben belangen in het gebied. Kirkuk ligt in een zeer olierijk gebied. Het conflict heeft een stijging in de olieprijs veroorzaakt, meldt The Financial Times. Zowel in Europa als in Azië stegen de prijzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.