Turkije

Cavusoglu wil werken aan beschadigde relatie met Duitsland

07 oktober 2017

Als het aan Turkije ligt, worden de banden met Duitsland weer in ere hersteld. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mehmet Cavusoglu. ‘Ik ben bereid grote moeite te doen om de relatie te normaliseren.’

‘Als Duitsland één stap naar ons doet, zal ik er twee nemen in de richting van Duitsland.’ Dat zegt hij in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De beschuldigingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die het Duitse regeringsbeleid vergeleek met het nazisme, waren volgens Cavusoglu een ‘antwoord op de Duitse vijandigheid’.

Betrekkingen uitermate stroef

Het maakt de Turkse minister niet uit wie het departement van Buitenlandse Zaken in Berlijn  gaat leiden: ‘Wie als minister naar Turkije toekomt, zal op dezelfde manier worden behandeld als hij ons behandelt.’

Op dit moment zijn de betrekking zacht gezegd stroef. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei tijdens het enige televisiedebat in de verkiezingscampagne dat de Turkse toetreding tot de Europese Unie wat haar betreft van de baan is. Ook wilde ze geen nieuwe douane-unie aangaan met Turkije.

‘Dat was nazisme!’

Erdogan reageerde vervolgens op de uitspraken van Merkel: ‘Wat er tijdens het tv-debat gebeurde, is nazisme, wat daar gebeurde was fascisme. Ik zeg niet “jij bent een nazi, jij bent een fascist”, maar ik beschrijf alleen wat daar is gebeurd.’ Erdogan beschuldigde Duitsland eerder dit jaar al van ‘nazipraktijken’. Dat gebeurde toen de Duitse regering niet toestond dat Turkse ministers in Duitsland campagne kwamen voeren voor een referendum over de uitbreiding van Erdogans bevoegdheden.

De Duitse regering scherpte afgelopen zomer het reisadvies naar Turkije aan, omdat een aantal Duitse staatsburgers zonder duidelijke reden werden opgepakt. Volgens de Turkse regering zou het gaan om verdachten die betrokken waren bij een terroristische organisatie. Dat bestrijdt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.