Duitsland

Merkel rekent af met ‘onbetrouwbare’ Schulz

15 augustus 2017

De verkiezingscampagne voor het Duitse parlement komt op stoom. Bondskanselier Angela Merkel valt haar rivaal, sociaal-democraat Martin Schulz, aan. Schulz zei vorige week dat Duitsland de NAVO-norm van 2 procent aan defensie-uitgaven best aan zijn laars kan lappen. Dat is niet geloofwaardig, vindt Merkel.

Merkel vindt dat Schulz zich onbetrouwbaar opstelt. Schulz’ weigering om de defensie-uitgaven te verhogen gaat in tegen een regeringsbesluit. Dat is frappant, want de SPD van Schulz maakte deel uit van diezelfde regering, en heeft dit beleid eerder verdedigd. Merkel blijft bij haar standpunt, zegt ze in een interview op de Duitse televisie. Ze wil dat Duitsland in 2024 voldoet aan de NAVO-norm.

Wat is de NAVO-norm?

Van NAVO-bondgenoten wordt verwacht dat ze 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) besteden aan defensie. Op dit moment zijn er slechts een paar landen die aan die norm voldoen, tot frustratie van de Amerikaanse president Donald Trump. Amerika is het zat om garant te staan voor alle bondgenoten, zei Trump eerder, daarbij nadrukkelijk naar Duitsland wijzend. Hierop liet Merkel weten te zullen streven naar de NAVO-norm.

Schulz vindt dat onzin. Vorige week schreef de sociaal-democraat in een ingezonden stuk in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung dat het risicovol is om van Duitsland de grootste militaire mogendheid van Europa te maken. Volgens Schulz is dat een onvermijdelijk gevolg van de NAVO-norm, omdat Duitsland het grootste bbp van Europa heeft. ‘We zeggen duidelijk “nee” tegen het doel van 2 procent van Trump en de CDU. Het is niet alleen een onrealistisch, maar ook een verkeerd doel.’ Schulz voelt meer voor een Europees leger.

Kan Schulz achterstand inhalen?

Schulz ligt een straatlengte achter op Merkel in recente peilingen, maar denkt de achterstand nog te kunnen inlopen. De SPD kan rekenen op 24 procent van de kiezers, tegen 38 procent voor Merkels CDU/CSU. Afgelopen weekeinde liet Schulz zich ontvallen dat hij de nieuwe bondskanselier wordt.

De Britse zakenkrant Financial Times schrijft dat het defensiebudget van Duitsland, wil het de NAVO-norm halen, bijna moet verdubbelen. Duitsland spendeert nu jaarlijks 37 miljard euro aan defensie. Voor de NAVO-norm is 70 miljard euro vereist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.