Duitsland

Schulz: ‘2-procentnorm van NAVO is onzin voor Duitsland’

07 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Als het aan SPD-leider Martin Schulz ligt, gaat Duitsland zich in de nabije toekomst niet houden aan de NAVO-norm van 2 procent. Hiermee zet de leider van de Duitse sociaal-democraten zich af tegen zijn rivaal Angela Merkel (CDU). De Duitse bondskanselier pleit wel voor het handhaven van de 2-procentnorm.

Van de leden van de NAVO wordt gevraagd om minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Deze norm wordt door een groot aantal NAVO-bondgenoten niet gehaald.

Trump wil kar niet langer trekken

De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens de eerste maanden van zijn termijn als president dat alle landen moeten meebetalen aan de NAVO, en dat Amerika niet langer voor iedereen de kar zal trekken. Hiermee zette hij de relatie met de NAVO-partners onder druk. Merkel heeft vervolgens toegezegd dat Duitsland in de nabije toekomst die drempel gaat halen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘NAVO-bijdrage onrealistisch’

Volgens Schulz geeft Merkel een verkeerd signaal af. Dit zegt hij in een ingezonden stuk in Westdeutsche Allgemeine Zeitung. ‘We zeggen duidelijk “nee” tegen het doel van 2 procent van Trump en de CDU. Het is niet alleen onrealistisch, maar ook een verkeerd doel.’ Volgens Schulz is het veel verstandiger om te investeren in een Europees leger.

Eind september worden in Duitsland verkiezingen gehouden voor de Bondsdag. Martin Schulz werd door de SPD teruggehaald uit Brussel (waar hij voorzitter van het Europees Parlement was) om Angela Merkel uit te dagen.

Volgens de peilingen moet er een klein wonder gebeuren, wil Schulz de verkiezingen winnen. Een recente peiling van Bild am Sonntag verwacht dat de SPD 23 procent van de stemmen haalt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.