Migratiecrisis

Italië: ‘EU laat ons in de steek bij migratiecrisis’

14 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Europa heeft Italië in de steek gelaten bij de migratiecrisis. Dat zegt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano. In een interview met Bild am Sonntag laat hij geen spaan heel van het Europese migratiebeleid.

Op de vraag of Italië in de steek is gelaten , antwoordt Alfano met ‘een zeer volmondig ja.’ Alfano beklaagt zich over de herverdeling van het aantal vluchtelingen, die maar niet op gang komt. Ondanks bindende afspraken in Brussel, voelen onder meer Hongarije, Polen en Oostenrijk er niets voor om vluchtelingen op te nemen.

‘Immigratiebeleid faalt’

‘Het gemeenschappelijke immigratiebeleid faalt,’ zegt Alfano tegen Bild am Sonntag. ‘We moeten gezamenlijk de situatie in Libië aanpakken, niet in de laatste plaats de mensensmokkelaars, om zo de vluchtelingenstroom te reguleren.’

Italië maakt zich in toenemende mate zorgen over de migranten die via Libië de oversteek wagen naar het Italiaanse eiland Lampedusa. ‘Het aantal migranten dat Italië dit jaar heeft bereikt, is zo groot dat de situatie voor ons onhoudbaar is geworden,’ zegt de Italiaanse minister. ‘Het kunnen er dit jaar meer dan 200.000 worden. En dan zijn er nog honderdduizenden mensen die in Libië staan te wachten om de overtocht te maken, die voor velen dodelijk afloopt.’

Geen kritiek op Merkel

Minister Alfano vindt niet dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de fout is gegaan door Syrische vluchtelingen welkom te heten. Na haar uitspraak ‘Wir schaffen das’ – waarmee ze aangaf dat Duitsland oorlogsvluchtelingen ruimhartig asiel zou verlenen – nam het aantal migranten uit het Midden-Oosten explosief toe. ‘Dat was indrukwekkend,’ zegt Alfano. ‘Merkel heeft leiderschap getoond, en staat aan de goede kant van de geschiedenis. Maar de huidige situatie op de Middellandse Zee is anders, want naast politieke vluchtelingen zijn er ook veel economische migranten.’

Inmiddels heeft Italië de marine ingezet om de migrantenstroom in te dammen. Schepen van de Italiaanse marine nemen migranten aan boord, om ze vervolgens weer op de Libische kust af te zetten.

Eerder wilde Italië de acht hulporganisaties die actief zijn in het Middellandse Zee-gebied een gedragscode laten ondertekenen. Die code maakt het voor Italië mogelijk om politieagenten mee te sturen op de boten van hulporganisaties, om al tijdens het reddingswerk in het oog te houden hoever hun contacten met mensensmokkelaars gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.