Migratie

Hulporganisatie woedend: Italië legt boot Iuventa aan de ketting

03 augustus 2017Leestijd: 1 minuut

De Italiaanse politie heeft een boot van de hulporganisatie Jugend Rettet aan de ketting gelegd. Volgens Italië bevordert de organisatie mensensmokkel. Het schip, de Iuventa, mag de haven van het eiland Lampedusa niet uit.

De Iuventa, die onder Nederlandse vlag vaart, gaat regelmatig naar de Libische wateren. Vlak voor de Libische kust zou het schip migranten aan boord hebben genomen, die door mensensmokkelaars werden begeleid. Het Italiaanse Openbaar Ministerie wil niet dat dit gebeurt, en heeft de boot daarom aan de ketting laten leggen.

Contact met smokkelaars

Italiaans onderzoek naar betrokkenheid van hulporganisaties bij mensensmokkel loopt al langer. Italiaanse autoriteiten vermoeden dat een aantal organisaties bij tijd en wijle contact heeft met mensensmokkelaars. Dat contact is echter incidenteel.

Jugend Rettet is woedend over de beslissing. ‘We ontkennen de aantijgingen, en hebben niets te verbergen,’ zegt een woordvoerder van de hulporganisatie.

Gedragscode hulporganisaties

Eerder deze week wilde Italië dat de organisaties die migranten in de Middellandse Zee helpen, een gedragscode tekenen. Daarin staat dat de Italiaanse kustwacht het recht heeft de schepen van de organisaties te inspecteren. Jugend Rettet weigerde die code te tekenen.

Hulporganisaties staan vaak klaar buiten de Libische wateren, om bootjes met migranten op te vangen en de opvarenden aan land te brengen in Italië. De afgelopen vier jaar kwamen op deze manier 600.000 migranten aan wal. Eenmaal aan wal kunnen ze asiel aanvragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.