Brexit

Britten willen rekening betalen: is 40 miljard genoeg?

06 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Het Verenigd Koninkrijk is bereid om de Brexitrekening te betalen aan de Europese Unie, maar stelt hier wel voorwaarden tegenover. Zo willen de Britten ten minste een handelsverdrag met de Europese Unie sluiten. Mocht dit in goede aarde vallen, dan zal de Britse regering 40 miljard euro overmaken naar Brussel.

Dat zegt de Britse krant The Telegraph op basis van bronnen in de Britse regering. De Europese Unie heeft van het Verenigd Koninkrijk gevraagd om lopende rekeningen in Brussel te betalen, als harde voorwaarde voor een Brexit. De schattingen naar de hoogte van dit bedrag varieerden in Brussel, ruwweg tussen de 50 en de 100 miljard euro.

Ommezwaai in Londen

In juli liet de Britse regering weten dat ze hun verplichtingen aan de EU zouden nakomen. Dat er nu ook een bedrag is genoemd, is opmerkelijk. Eerder nog zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, dat Brussel naar het geld kon fluiten. Volgens The Telegraph is de regering van Theresa May nu tot de slotsom gekomen dat het noemen van een bedrag noodzakelijk is voor een doorbraak in de Brexitonderhandelingen.

‘We weten dat het EU-standpunt 60 miljard euro is, maar we willen niet verder gaan dan 50 miljard euro,’ zegt een bron tegen The Telegraph.  ‘Onze inzet ligt dichtbij 30 miljard, maar we willen onderhandelen over 40 miljard euro, ook al zijn politici en burgers misschien nog niet zo ver.’

Wat doet Brussel?

De  Europese Unie vindt echter dat het bedrag hoger moet liggen dan de door de Britten genoemde 40 miljard euro. Het is de vraag hoever beide partijen bereid zijn te gaan voor een compromis.

Bijkomend probleem is dat de Britten alleen over de brug willen komen als er een akkoord is over een handelsverdrag. In tegenstelling tot de Europese Commissie, die van mening is dat het Verenigd Koninkrijk een openstaande rekening heeft, die vereffend moet worden. Daarna pas kan worden onderhandeld over handelsbetrekkingen, aldus de Commissie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.