Timmermans drijft conflict met Orbán op de spits

13 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans. Foto:EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft het opnieuw aan de stok met de Europese Commissie. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, meent dat Hongarije opnieuw de Europese regelgeving schendt, en begint vandaag een inbreukprocedure.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Vandaag verstuurde de Europese Commissie een brief naar de Hongaarse regering. Daarmee begint de inbreukprocedure tegen een Hongaarse wet die ingaat tegen Europese regelgeving. Een inbreukprocedure is een drukmiddel van de Europese Commissie om een lidstaat terug te fluiten, en kan uiteindelijk uitmonden in een rechtszaak.

Een maand geleden begon de Europese Commissie al inbreukprocedures tegen Hongarije, Tsjechië en Slowakije. De drie landen houden zich niet aan de herverdeling van vluchtelingen.

Inzage buitenlandse geldschieters

Twistappel is deze keer een nieuwe Hongaarse wet. Deze wet schrijft voor dat bedrijven die meer dan 24.000 euro van buitenlandse geldschieters krijgen, dit moeten melden aan de overheid. Daarnaast moeten deze bedrijven openlijk vermelden dat ze door ‘buitenlandse kapitaal’ worden gefinancierd. De Hongaarse regering wil ook inzage krijgen in de gegevens van buitenlandse financiers. Als de organisaties weigeren, volgen er sancties.

Met deze wet wil Orbán de Amerikaans-Hongaarse zakenman George Soros treffen. Soros steunt tal van Hongaarse instellingen, en premier Orbán, geen vriend van Soros, wil hiermee de zakenman dwarszitten.

Strijdig met verkeer van kapitaal

Frans Timmermans zegt dat de Europese Commissie zich over de wet heeft gebogen, en dat deze in strijd is met Europese regelgeving. Het vrije verkeer van kapitaal komt met deze wet in het geding. De Hongaarse regering laat weten voet bij stuk te houden, en bereid te zijn de procedure aan te vechten in de rechtszaal.

De Hongaarse regering probeerde eerder dit jaar de Centraal Europese Universiteit in Boedapest te sluiten, omdat de universiteit wordt gefinancierd door George Soros.