Noord-Korea

Japan verliest geduld met Noord-Koreaanse provocaties

28 juli 2017

Noord-Korea heeft vrijdagavond weer een proef gedaan met een raket, die in de Japanse Zee terechtkwam. De raket vloog zo’n 45 minuten door de lucht en heeft geen schade aangericht, aldus de Japanse regering.

Japan kan de voortdurende provocaties van Noord-Korea niet tolereren, verklaarde de regering.

ICBM-projectiel

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het vermoedelijk om een intercontinentaal ballistisch projectiel (ICBM) van een geavanceerder type dan de raket die begin juli werd getest. Die legde meer dan 1.000 kilometer af en haalde een hoogte van ongeveer 3.700 kilometer.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde de lancering vanaf de basis Mupyong-ni. Pentagon-woordvoerder Jeff Davis zei dat de militaire inlichtingendienst daar al rekening mee hield. De proef vormde volgens hem geen bedreiging voor Noord-Amerika.

Het autoritaire regime van Noord-Korea doet al sinds de jaren zeventig raketproeven. Begin deze maand bereikte de regering van dictator Kim Jong-un een mijlpaal met het afvuren van een ICBM-raket.

Passieve houding China

De Amerikaanse president Donald Trump hekelde begin deze maand de houding van China in de Noord-Koreaanse kwestie. Hij zei zijn geduld te verliezen met de passieve houding van de Chinezen. Trump vindt dat de Chinese regering de Noord-Koreaanse bondgenoot te lang de hand boven het hoofd houdt.

Noord-Korea werkt al tijden aan de ontwikkeling van een ICBM met kernkoppen die de Westkust van de Verenigde Statenkan raken, en slaat waarschuwingen van andere landen steevast in de wind. Daarnaast wil de regering van Kim Jong-un ook middellangeafstandsraketten ontwerpen die Amerikaanse bases in de Stille Oceaan kunnen bereiken. Noord-Korea voerde de laatste maanden een reeks raketproeven uit, waarvan een groot deel mislukte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.