Turkije

Erdogan: ‘De Europese Unie verspilt onze tijd’

12 juli 2017

Turkije kan makkelijk zonder de Europese Unie. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een interview met de Britse televisieomroep BBC. Erdogan laat er geen gras over groeien: de Europese Unie (EU) moet beter haar best doen voor de Turken, of definitief de deur dicht doen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

‘Als de EU gewoon botweg zegt dat Turkije geen lid kan worden, is dat voor ons een geruststelling. Dan kunnen we over naar plan B.’ Erdogan maakt niet duidelijk wat plan B inhoudt.

Wel laat hij weten dat de Turken zeer sceptisch zijn over de mogelijke toetreding van Turkije. Is dat erg? Nee, vindt Erdogan: ‘De Europese Unie is voor ons niet onmisbaar, Turkije kan op eigen benen staan.’

‘Tijd verspillen heeft geen zin’

Erdogan schetst in het interview een beeld van de diplomatieke relatie, en hoe de banden langzaam verslechterden. ‘In mijn eerste termijn als premier werd Turkije omschreven als een land dat een stille revolutie had volbracht. Maar nu worden we niet eens meer uitgenodigd op EU-toppen. Het heeft geen zin om onze tijd te verspillen. Dat is nu wel het geval.’

Ook vindt de Turkse president, die in april meer macht naar zich toetrok na een referendum over de constitutie, dat de meeste Turken geen interesse hebben in de EU. ‘De meerderheid van mijn volk wil de Europese Unie niet eens, ze denken niet dat de EU oprecht interesse toont in Turkije.’

Zelf houdt hij de deur echter op een kier: ‘Ondanks alles zullen we voorlopig nog met oprechte intenties met de EU om tafel gaan. We zullen zien wat dat oplevert.’

Timmermans wil in dialoog

Afgelopen maandag liet de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, weten dat de gesprekken met Turkije van essentieel belang zijn voor de wederzijdse betrekkingen. Wel zei Timmermans dat hij de schendingen van mensenrechten in Turkije kritisch zal blijven volgen.

Erdogan houdt tegen de BBC vol dat er slechts twee mensen met een perskaart in de Turkse gevangenissen zitten. ‘Niemand zit gevangen omdat hij journalist is,’ zegt Erdogan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.