Verenigde Staten

Schutter Virginia voerde campagne voor Bernie Sanders

14 juni 2017

James T. Hodgkinson, de man die vanochtend schoot op Republikeinse congresleden was aanhanger van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. James T. Hodgkinson werd door de politie doodgeschoten. Bij de schietpartij op een honkbalveld in de staat Virginia raakte hij Steven Scalise, een vooraanstaand Republikeins congreslid.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Naast Scalise zijn vijf andere mensen geraakt, maar het is nog niet bekend wie. Onder hen zouden in ieder geval twee beveiligers zijn. De schutter zou tussen de 50 en 100 kogels hebben afgevuurd.

Vooralsnog is de schutter de enige die dodelijk werd getroffen. De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij geneutraliseerd is door de politie. Trump riep op tot eenheid na de schietpartij. De dader vulde zijn Facebookpagina met diverse anti-Trumpberichten.

Campagne voor Sanders

Hodgkinson voerde vorig jaar, tijdens de presidentsverkiezingen, campagne voor Bernie Sanders. De afgevaardigde uit de staat Vermont werd door Hillary Clinton verslagen in de voorverkiezingen van de Democratische partij. Sanders liet weten dat hij de schietpartij ten zeerste veroordeeld, ‘misselijkmakend’ noemt hij het. Dat meldt persbureau AFP.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mo Brooks, een andere Republikein, zegt tegen CNN dat er ten minste vijf mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartij. Scalise zou in zijn heup getroffen zijn. Zijn toestand is stabiel. De schutter is opgepakt. Vooraf zou hij hebben gevraagd of de sportende parlementariërs Republikeinen of Democraten waren. Het ging om een honkbalteam van de Republikeinen dat trainde voor een jaarlijkse partij tegen Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde diep bedroefd op de schietpartij. Hij noemt het ‘een tragedie’, en verklaarde de ontwikkelingen op de voet te volgen, samen met vice president Mike Pence. Ook wenst hij het gewonde congreslid beterschap.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.