Frankrijk

Opnieuw twee ministers weg uit regering Macron

21 juni 2017

Na de overwinning van president Emmanuel Macron in het Franse parlement, is zijn regering doelwit geworden van een politieke crisis. Vandaag ruimen opnieuw twee ministers het veld. Het opmerkelijkste ontslag is dat van François Bayrou, de minister van Justitie.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Bayrou hield gisteren nog bij hoog aan laag vol dat hij aan zou blijven als minister. Mogelijk is hij toch gezwicht onder druk van Emmanuel Macron.

Ook Marielle de Sarnez, de minister van Europese Zaken, verlaat de regering. De twee ministers worden in verband gebracht met het besteden van EU-geld voor politieke assistenten in eigen land. Dat is in strijd met de wet. De twee werden actief onderzocht door Justitie. Daarmee is hun integriteit in het geding. Beiden zijn van de centristische en pro-Europese Mouvement Démocratique (MoDem). De partij is vanaf het begin een bondgenoot van de Franse president Emmanuel Macron.

François Bayrou

Bayrou is een politicus die al generaties meegaat. Hij was onder meer minister van Onderwijs onder presidenten François Mitterrand en Jacques Chirac. Bayrou nam deel aan een twee presidentsverkiezingen, maar behoorde nooit tot de favorieten. Hij was een van de eersten die Macron steunde, maar wordt voor dit politieke inzicht niet beloond: na 35 dagen als minister moet hij het veld ruimen.

Macron voerde campagne voor een integere Franse politiek. Hij wil de bezem halen door de politieke klasse, die door de Franse bevolking wordt gewantrouwd vanwege de talrijke schandalen. Deze belofte is moeilijk vol te houden wanneer een aantal ministers door Justitie wordt onderzocht.

Affaire Ferrand

Maandag viel de in opspraak geraakte minister Richard Ferrand af. Hij was minister van Binnenlandse Cohesie, maar gaat nu de fractie van La République en Marche leiden in de Assemblé Nationale. Twee weken geleden begon het Franse Openbaar Ministerie een onderzoek naar Ferrand. Hij huurde als gedeputeerde van het departement Finistère zijn zoon in als politiek assistent. Ook zou hij als directeur van een zorgverzekeringsbedrijf een pand hebben gehuurd van zijn vrouw, die in het onroerend goed zit. Dit onthulde het Franse satirische weekblad Le Canard Enchainé.

Ook Sylvie Goulard, de minister van Defensie, stapte maandag onverwachts op. Ze hield de eer aan zichzelf om ‘haar goede wil te tonen’.  Gisteren liet Bayrou nog weten dat Goulard om strik persoonlijke redenen terugtrad. Bayrou geeft aan het eind van de middag een verklaring voor zijn ontslag.

Verwacht wordt dat Edouard Philippe, de Franse premier, vandaag aankondigt wie de regering gaat versterken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.