terreur

Terrorist Londen figureerde in documentaire over jihadisten

05 juni 2017

Een van de verdachten van de aanslag op de London Bridge zaterdag, was eerder te zien in een documentaire over jihadisten op de Britse zender Channel 4. Ook zou hij eerder pogingen hebben ondernomen om naar Syrië te gaan.

De man zou in The Jihadist Next Door in beeld zijn gebracht, meldt dagblad The Telegraph.

De undercoverdocumentaire gaat over Britse extremisten, en is gefilmd op evenementen waar twee beruchte haatpredikers spreken. Een van hen is Omar Bakri, ook wel the Tottenham Ayatollah genoemd. Hij zit vast in Libanon vanwege steun aan terroristische organisaties.

Zwarte vlag

In de film komen, behalve de verdachte van de aanslag, meerdere jihadisten aan het woord. Mohammed Shamsuddin bijvoorbeeld, die beweert dat hij is geradicaliseerd door Bakri. Shamsuddin zegt onder meer: ‘De sharia komt naar het Verenigd Koninkrijk,’ en ‘de zwarte vlag (van IS, red.) zal wapperen boven Downing Street’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er komt meer informatie over hem naar buiten dankzij verklaringen van zijn buren. Volgens hen zou de verdachte hebben gewerkt voor het ov-bedrijf Transport for London, dat onder meer de metro in Londen beheert, en voor de Amerikaanse fastfoodketen KFC. Ook zou hij naar Syrië hebben willen gaan om deel te nemen aan de gewapende strijd, maar zijn familie wist hem dat uit zijn hoofd te praten omdat zijn vrouw zwanger was.

Kinderen ronselen

Bij de aanslag zaterdag op de London Bridge en in het uitgaansdistrict van Borough Market kwamen zeven mensen om het leven, en raakten er 48 gewond. Enkelen verkeren nog in kritieke toestand. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag zondagnacht opgeëist.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Maandagochtend heeft de Londense politie meer arrestaties verricht in verband met de aanslag. Britse media meldden eerder op de dag dat een van de daders, een Brit met een Pakistaanse achtergrond, al langer in beeld was bij de veiligheidsdiensten vanwege extremistische denkbeelden. Ook zou hij kinderen voor IS hebben geronseld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.