Vader terrorist Abedi ontkent schuld zoon: ‘Zo zijn wij niet’

24 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Salman Abedi was al geruime tijd in beeld bij de Britse veiligheidsdiensten - Foto: Twitter

De vader van zelfmoordterrorist Salman Abedi ontkent dat zijn zoon betrokken is geweest bij de aanslag op het concert van Ariana Grande maandagavond in Manchester. ‘Onze familie gelooft niet in het doden van onschuldigen.’

Hoewel de autoriteiten de zelfmoordterrorist hebben geïdentificeerd als Salman Abedi, zegt zijn vader Ramadan Abedi woensdag vanuit de Libische hoofdstad Tripoli tegen persbureau AP dat zijn zoon onschuldig is. ‘Zo zijn wij niet,’ aldus de vader.

Reis naar Saudi-Arabië

De Britse autoriteiten brengen zoon Abedi in verband met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ramadan Abedi bevestigde dat zijn zoon een aantal weken geleden naar Libië is afgereisd, en meldde dat hij hem vijf dagen geleden heeft gesproken.

Volgens vader Abedi bereidde zijn zoon zich voor op een reis naar Saudi-Arabië, waar hij de ramadan met familie zou doorbrengen. Ook bevestigt hij dat de Britse politie zijn zoon Ismail, broer van Salman, heeft gearresteerd in verband met de aanslag. Persbureau Reuters meldt woensdagmiddag dat Hashem Abedi, zijn andere broer, is opgepakt in Tripoli. Overigens werd ook de vader zelf woensdagavond opgepakt in de Libische hoofdstad.

De ouders van Salman Abedi ontvluchtten eerder het regime van dictator Muammar al-Khaddafi in Libië, en kregen asiel in Groot-Brittannië. De zelfmoordterrorist is dan ook in Manchester geboren en getogen. Een voormalige Libische veiligheidsofficier verklaarde dat Ramadan in de jaren negentig van de afgelopen eeuw lid was van een Libische islamitische strijdgroepering ten tijde van Khaddafi. Een manager van de Didsbury-moskee in Manchester verklaart tegenover Newsweek dat vader Ramadan een aanhanger is van het salafisme, waar zowel IS als Al-Qa’ida zich op baseert.

BBC News zou de veiligheidsdiensten al een aantal jaar geleden hebben gewaarschuwd voor de extremistische denkbeelden van Abedi, meldt de omroep woensdagmiddag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Andere extremisten in Manchester

De Britse autoriteiten onderzoeken momenteel of Abedi banden heeft met andere bekende extremisten in Manchester. Abedi zelf was namelijk al geruime tijd in beeld bij de veiligheidsdiensten.

Ook wordt er een klopjacht uitgevoerd op de handlangers van Abedi, onder wie een bommenmaker die hem zou hebben geholpen met het uitvoeren van de aanslag.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Politiechef Ian Hopkins uit Manchester bevestigde eerder op de dag dat er onderzoek wordt verricht naar een netwerk van jihadisten. Deze verklaring kwam uren nadat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zei dat Abedi mogelijk handlangers heeft gehad. Woensdag werden vier verdachten gearresteerd in verband met de aanslag.

Bij de aanslag op het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande kwamen maandag 22 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Ook raakten 64 mensen gewond. Premier Theresa May heeft het Britse dreigingsniveau dinsdag opgehoogd naar kritisch, en de campagne voor de Britse verkiezingen die in juni worden gehouden, is tijdelijk opgeschort.