Amerika

Trekt Amerika zich terug uit Klimaatakkoord? Trump houdt de spanning erin

31 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump zal aankondigen dat zijn land zich terugtrekt uit het Klimaatakkoord van Parijs. Een formele bevestiging van het Witte Huis blijft nog uit, maar Amerikaanse media berichtten er woensdag wel alvast over.

Wel zou er van anonieme functionarissen een bevestiging zijn, onder meer tegenover CNN. Daarbij werd de kanttekening geplaatst dat totdat er een officiële bevestiging is, de plannen nog kunnen veranderen.

Trump zelf houdt de spanning erin, en twittert dat hij zijn aankondiging over het akkoord van Parijs ergens binnen de komende dagen bekend zal maken. ‘Make America Great Again,’ aldus de president op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een verkiezingsbelofte

Als Trump breekt met het Klimaatakkoord, zal dat de toch al gespannen verhouding met zijn Europese bondgenoten waarschijnlijk nog verder onder druk zetten. Trump zei afgelopen weekeinde tijdens de G7-top in de Siciliaanse stad Taormina dat hij zich nog wilde beraden over het Klimaatakkoord. Zich terugtrekken uit het akkoord was een van zijn verkiezingsbeloften. Topadviseurs van Trump zouden verdeeld zijn over de kwestie.

Het is nog onduidelijk hoe het stopzetten van het akkoord in zijn werk zou gaan, maar duidelijk is wel dat het proces jaren kan duren. Er zou op dit moment aan gewerkt worden door een klein team, waarvan onder anderen de chef van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming EPA Scott Pruitt deel uitmaakt.

Vrijwel alle landen ter wereld schaarden zich in 2015 achter het Klimaatakkoord, dat verdere opwarming van de aarde moet voorkomen. Trump kreeg dan ook te maken met hevige internationale druk om de Amerikaanse deelname niet te staken, maar weigerde dat tot dusver toe te zeggen.

Trump wilde zich niet uitspreken

Tijdens de G7-top werd geen consensus bereikt over het Klimaatakkoord van Parijs, wat voor Merkel en de Europese Unie een speerpunt is. Merkel wilde Trump onder druk zetten om het Klimaatakkoord te blijven steunen. Maar de Amerikaanse president weigerde om zich hierover uit te spreken.

Hij zei meer tijd nodig te hebben en dat hij deze week zal beslissen of de Verenigde Staten mee zullen doen. ‘Er is absoluut geen garantie dat dit zal gebeuren,’ zei Merkel zondag op een partijbijeenkomst van de CSU in een biertent in München.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ze zei, naar aanleiding van Trumps weigering om zich over het akkoord uit te spreken, dat de Europese Unie niet langer blind kan varen op haar bondgenoten. ‘De EU moet haar lot in eigen handen nemen,’ een uitspraak die haar op een felle reactie van Trump kwam te staan. Inmiddels hebben beide landen hun woordenwisseling wat genuanceerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.