Vertrouwen Merkel in alliantie met VS wankelt

29 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel tijdens de bijeenkomst van het CSU. Foto:EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de Europese Unie (EU) niet langer blind kan varen op haar bondgenoten. Ze wil dat de EU haar lot in eigen handen neemt.

‘De afgelopen dagen heb ik gemerkt dat de tijden waarin we volledig op anderen konden rekenen voorbij zijn,’ zei Merkel (CDU) op een campagnebijeenkomst van zusterpartij CSU in München, afgelopen zondag.

G7-top mislukt

Ze zei dit een dag na de afsluiting van de G7-top in de Siciliaanse stad Taormina. Donald Tusk, president van de Europese Raad, noemde de top bij aanvang ‘wellicht de moeilijkste G7-top ooit’.

Tijdens de top werd geen consensus bereikt over het klimaatakkoord van Parijs, voor Merkel en de Europese Unie een speerpunt. Merkel wilde Trump onder druk zetten om het klimaatakkoord te blijven steunen. Maar de Amerikaanse president weigerde zich hierover uit te spreken. Hij zegt dat hij deze week zal beslissen of de Verenigde Staten mee zullen doen. ‘Er is absoluut geen garantie dat dit zal gebeuren,’ zegt Merkel.

‘Heel slecht’

Trump bracht Duitsland vlak voor de G7-top in verlegenheid door zich te beklagen over het handelsoverschot van Duitsland. ‘Heel slecht’, noemde hij dat. De Duitse bondskanselier benadrukt dat goede betrekkingen belangrijk blijven: ‘Natuurlijk moeten we vriendschappelijke relaties onderhouden met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en ook met Rusland, maar we moeten zelf voor onze toekomst vechten.’

In een interview met Financial Times zegt de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster dat Trump vastberaden is om zich ten volle voor de NAVO in te zetten. ‘Alles wat Trump doet, is gericht op het verstevigen van de alliantie.’ Daar voegde hij wel aan toe dat de NAVO-partners hun defensiebudget moeten verhogen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."