Merkel en Trump krabbelen terug na felle woordenwisseling

31 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel schudt Melania Trump en Donald Trump de hand tijdens de G7-top afgelopen weekend - Foto: AFP

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag olie op het vuur gooide in een felle woordenwisseling met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, doet zowel de Duitse als de Amerikaanse regering aan damage control. Trump twitterde dinsdag nogmaals verbeten dat Duitsland te weinig betaalt aan de NAVO.

‘Dit zal veranderen,’ aldus Trump. Dinsdag benadrukt zijn woordvoerder Sean Spicer dat Duitsland een belangrijke bondgenoot is van de Verenigde Staten.

Ook kunnen Trump en Merkel het erg goed met elkaar vinden, aldus een verklaring van het Witte Huis. ‘Hij heeft veel respect voor haar… en hij ziet niet alleen Duitsland maar heel Europa als een belangrijke Amerikaanse bondgenoot,’ zei Spicer tijdens een persconferentie in Washington.

Geen uitspraak over Klimaatakkoord

Merkel nuanceerde haar eigen uitspraken, en wel op dinsdag. Ze noemde zichzelf tijdens een toespraak in Berlijn een ‘overtuigd trans-Atlanticus’ en zei dat de dagen dat Europa volledig kon leunen op anderen ‘tot op zekere hoogte’ voorbij zijn.

Afgelopen weekeinde uitte ze zich in veel fellere bewoordingen. Naar aanleiding van Trumps weigering om zich uit te spreken over het Klimaatakkoord, zei Merkel dat de Europese Unie (EU) niet langer blind kan varen op haar bondgenoten. ‘De EU moet haar lot in eigen handen nemen.’

Haar eerste uitspraak volgde op de bijeenkomst met de NAVO-regeringsleiders in Brussel, afgelopen donderdag, en de G7-top in de Siciliaanse stad Taormina, afgelopen weekeinde. Donald Tusk, president van de Europese Raad, noemde de top bij aanvang ‘wellicht de moeilijkste G7-top ooit’.

‘Ongepast communiceren via Twitter en biertent’

Tijdens de top werd geen consensus bereikt over het Klimaatakkoord van Parijs, wat voor Merkel en de Europese Unie een speerpunt is. Merkel wilde Trump onder druk zetten om het Klimaatakkoord te blijven steunen. Maar de Amerikaanse president weigerde om zich hierover uit te spreken. Hij zei meer tijd nodig te hebben en dat hij deze week zal beslissen of de Verenigde Staten mee zullen doen. ‘Er is absoluut geen garantie dat dit zal gebeuren,’ zegt Merkel zondag op een partijbijeenkomst van de CSU in een biertent in München.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel riep beide partijen op het hoofd koel te houden. ‘De Verenigde Staten zijn ouder en groter dan dit huidige conflict. De banden zullen verbeteren. Het is ongepast dat we nu met elkaar communiceren in een biertent en via Twitter,’ zei hij dinsdag in Berlijn.

Martin Schulz, de Duitse sociaal-democratische leider, reageerde emotioneler. Hij noemde Trump dinsdag de ‘vernietiger van alle westerse waarden’. Ook de Italiaanse premier Paolo Gentiloni sluit zich aan bij de eerdere woorden van Merkel. De EU moet voortaan haar eigen weg bewandelen, zei Gentiloni dinsdag in Rome.