Manchester

Britten delen geen informatie meer met Amerika

25 mei 2017

De Britse regering is woedend over het uitlekken van informatie uit het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester via Amerikaanse media. De autoriteiten vermoeden dat de informatie die op grond van lang bestaande afspraken wordt gedeeld, vervolgens via Amerikaanse inlichtingendiensten haar weg vindt naar de media.

Premier Theresa May zou de kwestie zelfs persoonlijk willen aankaarten bij de Amerikaanse president Donald Trump wanneer ze elkaar donderdag spreken tijdens de NAVO-top in Brussel, meldt SkyNews.

Lekken van de naam van Abedi

Eerder was de naam van de terrorist – Salman Abedi – al in Amerika uitgelekt, voordat die in Groot-Brittannië bekend werd gemaakt. Autoriteiten vrezen dat het lekken het onderzoek, dat tot dusver heeft geleid tot acht arrestaties in Groot-Brittannië en twee in Libië, in gevaar kan brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd trok na het uitlekken van de naam van Abedi al bij de Amerikanen aan de bel. Ze haalde vrij direct uit naar haar bondgenoten in de media: ‘Ik heb het tegenover onze vrienden erg duidelijk gemaakt dat dit niet nog een keer moest gebeuren.’

Verder waren Britse bewindslieden in het openbaar erg terughoudend, zo sprak minister van Defensie Michael Fallon van een ‘teleurstellend’ feit, en noemden anderen het lekken ‘irritant’. Maar binnen de muren van Whitehall zouden ze echter furieus zijn.

Britse ambtenaren reageerden verbolgen toen The New York Times woensdag forensische foto’s van de gebruikte bom publiceerde. ‘Compleet onacceptabel’, luidde het oordeel van Whitehall, dat de beelden ook ‘een kwelling’ voor de nabestaanden van de slachtoffers noemde.

Onderzoek beschadigd

Woensdag deed de organisatie van de nationale terreurbestrijdingsdienst van de Britse politie ook een verklaring uit: ‘Wij waarderen de belangrijke relaties met onze vertrouwde inlichtingen-, handhavings-, en veiligheidspartners in de wereld zeer,’ aldus de organisatie. ‘Wanneer dat vertrouwen wordt geschonden, ondermijnt dit deze relaties en ondermijnt dit onze onderzoeken.’

Daar kwam nog bij dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb uit de doeken deed dat bewezen is dat Abedi banden heeft gehad met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Opmerkelijk dat het niet de Britten waren die dat feit bekendmaakten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Door de terreuraanslag aan het eind van het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in Manchester kwamen 22 om het leven, onder wie veel kinderen. De Britse autoriteiten vermoeden dat Abedi, de dader, deel uitmaakte van een netwerk. De politie voert een klopjacht uit op eventuele handlangers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.