Poetin wil helpen bij strijd tegen nucleaire dreiging

12 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn kersverse Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in op het hart gedrukt dat hij wil helpen bij de dreiging van zijn buurland Noord-Korea. Poetin is naar eigen zeggen bereid om een ‘constructieve rol’ te spelen bij het oplossen van de nucleaire dreiging die uitgaat van het autoritaire land.

Poetin belde vrijdag met Moon, meldt het kantoor van de net verkozen Zuid-Koreaanse president.

Verzoenende houding

Moon werd afgelopen dinsdag gekozen tot de nieuwe president van Zuid-Korea. In tegenstelling tot zijn conservatieve voorganger Park Guen-hye is Moon een liberaal met een meer verzoenende houding tot het autoritaire Noord-Korea van dictator Kim Jong-un.

Het kantoor van Moon is hoopvol gestemd door de woorden van Poetin. ‘We hopen dat Rusland een constructieve rol speelt om Noord-Korea te laten stoppen met zijn nucleaire provocaties en de weg naar ontwapening in te zetten,’ luidde het pleidooi van Moon aan Poetin.

Moon wil daarnaast een manier vinden om snel gesprekken te beginnen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, en de betrokken gesprekspartners de Verenigde Staten, China, Japan en Rusland. Die gesprekken werden in 2008 gestaakt nadat Noord-Korea een raket lanceerde, een welbekende provocatietactiek van het land.

Ballistische rakettesten

De spanningen over het nucleaire programma van Noord-Korea bouwen zich de afgelopen maanden op tot een hoogtepunt. De angst bestaat dat Noord-Korea een zesde kernproef zal doen, of opnieuw een ballistische rakettest zal uitvoeren, in strijd met resoluties van de Verenigde Naties.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De teller voor het aantal raketproeven sinds de Amerikaanse president Donald Trump aan de macht is staat inmiddels op negen. De laatste werd twee weken gelanceerd vlakbij het vliegveld Pukchang, maar mislukte omdat de midellangeafstandsraket al enkele minuten na de lancering in het Noord-Koreaanse luchtruim ontplofte.