Weer spierballenvertoon van Noord-Korea met (mislukte) raketproef

29 april 2017Leestijd: 2 minuten
Noord-Korea heeft volgens Amerikaanse media al negen raketproeven uitgevoerd sinds Trump president is - Foto: AFP

Opnieuw heeft Noord-Korea een test gedaan met een ballistische raket. Dat gebeurde zaterdagochtend (lokale tijd), meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap in Seoul.

Volgens Amerikaanse legerbronnen gaat het om een middellangeafstandsraket, die enkele minuten na lancering al ontplofte in het Noord-Koreaanse luchtruim. Het is niet bekend in welke richting hij werd afgevuurd. Het is de negende raketproef sinds de Amerikaanse president Donald Trump aan de macht is, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Nieuwe mislukking

De raket werd afgeschoten vlak bij het vliegveld Pukchang, ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. De test zou opnieuw zijn mislukt, net als twee eerdere raketproeven. In juli en augustus 2016 lanceerde Noord-Korea raketten vanuit een onderzeeër.

De raketproef komt daags na de oproep van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, tijdens een crisisberaad van de Verenigde Naties om de druk op Noord-Korea op te voeren. Volgens de Amerikanen is zelfs militair ingrijpen een optie om Noord-Korea een halt toe te roepen. De langeafstandsraketten baren Amerika vooral zorgen omdat die de Verenigde Staten zouden kunnen bereiken.

Steun van China

Trump was er als de kippen bij om op de proef te reageren. Met de nieuwste provocatie ‘negeert Pyongyang de wensen van China en zijn zeer gerespecteerde president,’ schrijft Trump op Twitter.

Trump zei deze week dat het ‘ absoluut goed mogelijk’ is dat het conflict met Noord-Korea escaleert. Trump zegt steun te krijgen van China. Volgens het Witte Huis heeft de Chinese president Xi Jinping aangegeven de druk op Pyongyang op te voeren. ‘Ik geloof wel dat Xi heel hard probeert alles in het gareel te houden. Hij wil zeker geen chaos en doden zien,’ zegt Trump, die de Chinese president Xi naar eigen zeggen nu ‘heel goed heeft leren kennen’.

‘Hij houdt echt van China. Hij houdt van de Chinezen. Ik weet dat hij wel iets wil doen, maar misschien kan hij niets doen tegen Kim Jong-un,’ aldus Trump.