Amerika reageert laconiek op mislukte raketproef Noord-Korea

16 april 2017Leestijd: 2 minuten
Machtsvertoon in Pyongyang Foto: EPA

Het Amerikaanse leger haalt zijn schouders op over de mislukte rakettest die in Noord-Korea is uitgevoerd. De Verenigde Staten zien geen reden te reageren op het machtsvertoon van Pyongyang.

Op zondagochtend lokale tijd lanceerde het Noord-Koreaanse leger een ballistische raket dicht bij de onderwaterbasis in Sinpo. Althans, dat was de bedoeling: de raket stortte al snel neer. Zuid-Korea kondigde aan dat de test was mislukt.

Amerika niet onder de indruk

De Zuid-Koreaanse regering in Seoul slaat wel alarm over het machtsvertoon van de Noord-Koreanen. Dit zou een ‘bedreiging vormen voor de hele wereld’, aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

Washington lijkt minder onder de indruk. Het leger van de verenigde staten zegt weinig te voelen voor een wraakactie. ‘Het is niet nodig voor ons om hier tijd en middelen aan te besteden.’ Al dagen loopt de spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten op. Vanuit het Witte Huis kwam volgens Amerikaanse media de waarschuwing dat Amerika militaire actie zou ondernemen als Pyongyang opnieuw een nucleaire test uitvoert.

Timing belangrijk voor Noord-Korea

Een proef door de Noord-Koreanen kwam niet bepaald onverwacht. Zaterdag werd in Noord-Korea de Dag van de Zon gevierd, ter ere van de 105de geboortedag van Kim Il-Sung, de communistische leider die de Volksrepubliek in 1948 oprichtte.

Noord-Korea grijpt steevast nationale feestdagen aan om met militaire acties zijn spierballen te tonen aan de rest van de wereld. Eerder dreigde Pyongyang ook al met een rakettest. Het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Zuid-Korea.

De komst van Pence naar Seoul stond al langer gepland, maar het gesprek zal vooral gaan over de dreigingen door de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.