Noord-Korea jaagt op ‘terroristische maniakken’ voor moordplan Kim Jong-un

11 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Volgens Noord-Korea beraamde de CIA in samenwerking met Zuid-Koreaanse spionnen een moordaanslag op Kim Jong-un - Foto: AFP

Noord-Korea eist dat de ‘terreurverdachten’ die een aanval op dictator Kim Jong-un zouden hebben beraamd, worden overgedragen. Hoofdverdachte van het moordplan is volgens de Noord-Koreaanse regering de Amerikaanse CIA.

Vorige week meldde het Noord-Koreaanse ministerie van Staatsveiligheid dat het bewijs heeft dat de CIA chemische wapens het land in heeft gesmokkeld. Het zou gaan om ‘biochemische en radioactieve stoffen’ die zouden moeten worden ingezet tijdens openbare ceremoniële bijeenkomsten.

CIA en Zuid-Korea

De CIA zou volgens Noord-Korea samen met Zuid-Koreaanse spionnen achter dit plan zitten. ‘Het moordplan staat gelijk aan een oorlogsverklaring,’ voegde de regering van het autoritaire land eraan toe.

Donderdag verklaarde de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Han Song Ryol dat de ‘terroristische maniakken’ achter het plan moeten worden overgedragen en dat zij ‘onder de relevante wetten zullen worden vervolgd’. Dat betekent dat ze ‘genadeloos weggevaagd’ worden, aldus Han.

Amerikanen straffen

De Amerikanen en Zuid-Koreanen halen hun schouders op. Het Witte Huis en de CIA geven geen commentaar op het verzoek van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst doet het af als ‘ongegrond’.

De Noord-Koreaanse regering zegt niet hoeveel verdachten er zouden zijn of wat hun identiteit is. Maar de regering zal ‘elke verdachte tot in de uithoeken van de aarde opjagen,’ aldus de verklaring.

Het autoritaire en geïsoleerde land meldde donderdag bovendien dat het zich het recht voorbehoudt om Amerikanen die vastzitten in het land ‘meedogenloos te straffen’. Voor zover bekend zitten er op dit moment vier Amerikaanse staatsburgers vast in Noord-Korea. Het gaat om twee medewerkers van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Pyongyang, Kim Hak-song en Kim Sang-dok. Zij zijn recent opgepakt. De 22-jarige student Otto Warmbier en de zendeling Kim Dong-chul (62) zitten al langer vast en zijn veroordeeld tot dwangarbeid.

Amerikaanse media, die berichten dat Pyongyang Amerikaanse burgers oppakt om ze als wisselgeld te gebruiken in de onderhandelingen, laten ‘grote onwetendheid’ zien, aldus Noord-Korea, dat belooft binnenkort te onthullen wat zij op hun kerfstok hebben.