Macron spoorslags naar Berlijn: Frans-Duitse as krijgt gestalte

15 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel en Macron. Foto:AFP

Daags na zijn inauguratie als president van Frankrijk vloog Emmanuel Macron naar Berlijn om bondskanselier Angela Merkel te ontmoeten. Die onthaalde hem op de rode loper. Wordt de Frans-Duitse as nieuw leven ingeblazen? Het heeft er alle schijn van.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De menigte die de intocht van de Franse president wilde bijwonen, werd alleen in omvang overtroffen door de massa tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de bondskanselier, meldt het Franse dagblad Le Figaro. 

Bij de persconferentie die Macron samen met Merkel gaf, maakte de Franse president zijn intenties duidelijk: ‘Ik geloof dat dit voor Europa een historisch moment is. De opkomst van het populisme is een direct gevolg van de twijfel onder de burgers. Ik geloof in wederzijds vertrouwen. Een van mijn belangrijke voornemens is een sterk en verantwoord politiek beleid van Frankrijk en Duitsland.’

Gezamenlijk defensiebeleid

Macron pleitte voor een gezamenlijk beleid op het gebied van defensie, economie en belastingen. Hij wil zich inzetten voor nog meer vertrouwen tussen Frankrijk en Duitsland, en benadrukte dat de twee landen onvermijdelijk met elkaar verbonden zijn, en dat ze alleen samen kunnen slagen.

Merkel liet weten dat ze zonodig bereid is Europese verdragen te wijzigen: ‘We moeten de eurozone verstevigen, maar dat is niet iets waarover alleen op regeringsniveau besloten kan worden. Mochten we  verdragen willen wijzigen, dan moeten we ook uitleggen waarom dat goed is.’ ‘Daarbij zal er geen enkel taboe zijn,’ vulde Macron aan.

Macron wil dat de EU minder naïef wordt, en stelde een ‘Buy European-Act’ voor, om het protectionisme aan te wakkeren. ‘Europa verdedigt zijn bedrijven minder goed dan de Verenigde Staten.’