buitenland

Tony Blair: ‘Evident dat Corbyn geen premier wordt’

27 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Labourpartij is tot op het bot verdeeld. Oud-premier Tony Blair weigert leider Jeremy Corbyn te steunen. In een interview met de Britse televisiezender Sky News, weigerde hij te zeggen dat zijn partijgenoot geschikt is om het Verenigd Koninkrijk te leiden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘We weten al wie de verkiezingen wint. Als de peilingen kloppen, blijft Theresa May in het zadel,’ zei de oud-premier, die Corbyn weinig kans geeft. Ex-Labourleider Tony Blair, die van 1997 tot 2007 premier was, zei wel dat hij op Labour zal stemmen. ‘Het is van belang dat May geen blanco cheque krijgt. De belangrijkste reden om op Labour te stemmen, is om de regering af te rekenen op de Brexit, en een sterke oppositie te vormen. Ook bij deze uitspraak noemde hij Corbyn niet.

Eerder zei Blair, in een interview met de BBC, dat hij het een ‘zeer gevaarlijk experiment’ zou vinden, ‘als Corbyn aan de macht komt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanval Boris Johnson

Vanochtend viel ook Boris Johnson, van de regerende Conservatieve Partij, Jeremy Corbyn aan. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat Corbyn niet moet worden onderschat. Volgens Johnson zou de verkiezing van Corbyn een acuut gevaar voor de economie betekenen. Ook liet hij fijntjes weten dat Corbyn totaal geen aansluiting heeft met zijn achterban. Corbyn noemde de aantijgingen van de minister van Buitenlandse Zaken bot en schandelijk.

De plotselinge aanval van Boris Johnson is opmerkelijk. De Britse krant The Guardian speculeerde dat de Conservatieven hun minister van Buitenlandse Zaken uit de wind willen houden, omdat hij wordt gezien als de architect van de Brexit.

De Britse Labourpartij en partijleider Jeremy Corbyn hebben nog geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen over een tweede referendum over de Brexit. Een valse start in de verkiezingscampagne >

Johnson liet van zich horen in tabloid The Sun. ‘Voor de veiligheid van Groot-Brittannië is het sterke, standvastige en stabiele leiderschap van Theresa May van levensbelang,’ zei hij over zijn partijgenoot. Volgens Johnson zouden de Britten een groot probleem hebben als ze Corbyn de Brexit-onderhandelingen laten leiden.

De verkiezingen zijn op 8 juni. Premier Theresa May schreef deze verkiezingen vorige week uit; ze wil een krachtiger mandaat voor de onderhandelingen over uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.