buitenland

Corbyn en Labour steggelen over tweede Brexit-referendum

20 april 2017

De Britse Labourpartij en partijleider Jeremy Corbyn hebben nog geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen over een tweede referendum over de Brexit. Een valse start in de verkiezingscampagne.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Labourleider Jeremy Corbyn sloot vanmorgen een nieuw referendum over de Brexit niet uit. Tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma wilde hij geen uitsluitsel geven, en beperkte hij zich tot de uitspraak dat de vrije Europese markt van belang is. In de loop van de middag werd de partijleider door zijn eigen partij gecorrigeerd: een nieuw referendum zal niet voorkomen in het partijprogramma.

Volk tegen establishment

De interne onenigheid werpt een schaduw over de start van de campagne. Op het programma stond vandaag de aanval op de Conservatieven van premier Theresa May. Corbyn zegt dat de komende verkiezingen een strijd worden tussen het establishment en de Britse bevolking. Hiermee probeert hij May de wind uit de zeilen te nemen.

Corbyn wil de strijd aangaan met een verdorven systeem, dat erop gericht is de rijken nog rijker te maken. Het verkiezingsprogramma hekelt belastingontduiking en pleit voor een minimumloon van 10 pond.

‘I like Corbyn, but…’

Ook lanceerde Labour een website, waarin de partij met een knipoog Corbyns lage populariteit aansnijdt. De site heet: Ilikecorbynbut.com en wil bezwaren tegen de partijleider weerleggen. Zo wordt tegengesproken dat Corbyn te oud is om het ambt van premier te bekleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.