buitenland

Noord-Korea houdt schietoefening, Seoul en Washington alert

25 april 2017Leestijd: 2 minuten

De spanning rond het laatste stalinistische bolwerk van de wereld stijgt met de dag. Vanochtend hield Noord-Korea een schietoefening, met argusogen gevolgd door Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Vandaag viert het Noord-Koreaanse volksleger zijn 85ste verjaardag. Ter ere van dit soort jubilea is het in Noord-Korea gebruik om groot uit te pakken, liefst met wapengekletter. Zo ook vandaag. Er was een schietoefening, die door Zuid-Korea aanvankelijk werd aangezien voor een raketoefening.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap was dictator Kim Jung-un mogelijk in eigen persoon aanwezig bij de schietoefening. De gevreesde kernproef, die de Verenigde Staten mogelijk een casus belli zou verschaffen om in te grijpen, blijft vooralsnog achterwege.

Inmiddels is de Amerikaanse nucleaire onderzeeër USS Michigan in Zuid-Korea aangekomen. Dagblad The New York Times berichtte vanochtend over gevechtsoefeningen van het Amerikaanse leger, waar ook bondgenoot Japan aan deelneemt. Dit gebeurde op en rond het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson, dat koers heeft gezet naar het Koreaanse Schiereiland. Noord-Korea liet afgelopen weekeinde weten dat het vliegdekschip in puin zal worden gelegd, mocht het te dicht in de buurt van Noord-Koreaanse wateren komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amerikaanse Senaat bijeen

Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zit vandaag een vergadering voor van de Senaat. Centraal staat een briefing over de veiligheidssituatie. Dergelijke vergaderingen zijn een rariteit in Amerika, meldt persbureau Reuters. Ook zou Donald Trump gezanten van de Veiligheidsraad hebben ontboden op het Witte Huis. Trump noemt de status quo met Noord-Korea ‘onhoudbaar’. ‘De Noord-Koreanse dreiging is een probleem dat eindelijk moet worden opgelost,’ zei de 45ste president van de Verenigde Staten.

Eerder liet Mike Pence, de Amerikaanse vicepresident, al weten alle opties open te houden. Hij waarschuwde Pyongyang om Trump vooral niet op de proef te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.