CDA is klaar met Orbán en dreigt samenwerking in EP te stoppen

06 april 2017Leestijd: 2 minuten
De EVP'ers hekelen de recente acties van de Hongaarse premier Viktor Orbán - Foto: AFP

Het CDA is het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán beu. De partij dreigt de samenwerking met de Fidesz-partij van de Hongaarse premier stop te zetten.

De reden is dat het beleid van de Hongaarse regering ‘indruist tegen Europese waarden’.

Kritische parlementariërs

Net als het CDA maakt Fidesz deel uit van de grote EVP-fractie in het Europees Parlement. CDA-delegatieleider Esther de Lange en haar Belgische en Luxemburgse collega’s schrijven donderdag aan de EVP-parlementariërs dat ze klaar zijn om maatregelen te treffen, vanwege Orbáns beleid van de afgelopen jaren. Volgens ingewijden zijn veel Duitse en Zuid- en Oost-Europese EVP’ers ook kritisch over Orbáns gedrag.

De kritiek is gericht op de Hongaarse universiteitswet, die ontworpen lijkt om de Central European University (CEU) in Boedapest – opgericht door de omstreden Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros – te laten sluiten. Door sluiting van de CEU zal Hongarije verder wegdrijven van de Europese waarden die het land ooit zei na te streven, aldus de europarlementariërs.

Ook stuit een door de Hongaarse regering deur-aan-deur verspreide vragenlijst, waarin de EU ‘gevaarlijk voor Hongaren’ wordt genoemd, de EVP’ers tegen de borst. Volgens hen schetst de vragenlijst een beeld van Europa ‘dat in flagrante tegenspraak is met waar de EVP voor staat’.

Ook andere fracties in het Europees Parlement lieten zich geregeld negatief uit over Orbáns maatregelen. De Europese Commissie maakt zich zorgen over de kwestie, en vergadert er volgende week over. Mogelijk krijgt het land dan een waarschuwing, zoals eerder ook met Polen gebeurde.

Controversiële asielwet

Hongarije zorgde vorige week opnieuw voor commotie, toen in het land een omstreden asielwet in werking trad. Die bepaalt dat asielzoekers – jonge kinderen uitgezonderd – in containerwoningen langs de grens met Servië worden ondergebracht. Asielzoekers die er al zijn, worden in kampen opgesloten in afwachting van hun asielaanvraag. ‘De reden van deze beperkingen is te voorkomen dat migranten zich vrijelijk kunnen bewegen op het Hongaarse grondgebied en dat van de Europese Unie. Zo moeten de veiligheidsrisico’s die met migratie gepaard gaan, worden ingedamd,’ schreef de Hongaarse regering in een verklaring.

Het Hongaarse parlement ging begin deze maand akkoord met de wet. De volksvertegenwoordigers trokken zich niets aan van kritiek uit binnen- en buitenland. Die kritiek was vooral afkomstig van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

Orbán staat bekend om zijn harde anti-asiellijn. Volgens hem is de wet het antwoord op recente terreuraanvallen in Europa die werden gepleegd door migranten. De autoriteiten lieten een hek bouwen langs de grens met buurland Servië, waardoor duizenden migranten strandden in dat Balkanland. Eind februari begonnen de Hongaren aan een tweede hek, dat deze zomer af moet zijn.