buitenland

Zo zetten Orbán en Poetin de EU een hak

02 februari 2017

Door af te spreken met de Russische president Vladimir Poetin geeft de Hongaarse premier Viktor Orbán een waarschuwing af richting de Europese Unie. Orbán wil na handreikingen van Trump dat ook de EU beter met Poetin gaat samenwerken.

Poetin kwam donderdag langs in Boedapest en werd door zijn collega met alle egards ontvangen. Hongarije onderhoudt een relatief goede relatie met Rusland, terwijl in veel andere EU-landen het regime van Poetin jarenlang wordt bekritiseerd. ‘Helaas is in het westelijke deel van ons continent een anti-Russisch beleid in de mode geraakt’, zo zei Orbán donderdagavond in een gezamenlijke persconferentie.

Sancties kosten ons miljarden, klaagt Orbán
Orbán wil af van de sancties tegen Rusland, ingesteld door de EU na de annexatie van de Krim. Die hebben de Hongaarse economie al zes miljard euro gekost, zei Orbán donderdag, al zijn die getallen niet te checken. Rusland reageerde destijds met contrasancties op de Europese import van landbouwproducten.

Met de verkiezing van Donald Trump in Amerika sprak Orbán de hoop uit dat Rusland weer een gesprekspartner wordt voor het Westen. Tot nu toe hield Orbán de sancties tegen Rusland in leven, omwille van de Europese eenheid. ‘Een grote verandering van de internationale verhoudingen hangt in de lucht. Dat kan zorgen voor gunstigere omstandigheden voor de Europees-Russische en dus ook de Hongaars-Russische samenwerking.’

Officieel ging de vergadering over een gezamenlijk energiebeleid, en op dat vlak kwam Poetin met een handreiking: hij zei veel geld te willen investeren in de enige kerncentrale van Hongarije. ‘We willen de uitbreiding voor 100 procent betalen,’ aldus de Russische president.

Tusk echoot Verhofstadt: Amerika onder Trump vormt gevaar voor EU

Onzekere tijden voor EU
De ontmoeting komt op een gevoelig moment. Vrijdag komen alle EU-leiders samen op Malta om te praten over de toekomst van de Unie, na het vertrek van de Britten. Trump aan de ene kant van Europa en Poetin aan de andere veroorzaken kopzorgen, onder meer bij Europees ‘president’ Donald Tusk: ‘Alleen samen kunnen we waarlijk onafhankelijk zijn. Als de EU uiteenvalt zullen we feitelijk afhankelijk worden van de grote supermachten: Amerika, Rusland en China.’

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto ziet het probleem niet. Met Obama ‘was er Amerikaanse druk om de relaties met Moskou niet te verbeteren’, zegt Szijjarto, maar met Trump is alles anders. ‘Over de hele wereld zijn de verwachtingen hooggespannen voor betere relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten. Dit is het perfecte moment voor gesprekken met Poetin.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.