buitenland

Deze omstreden asielwet is nu van kracht in Hongarije

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Asielzoekers in Hongarije – jonge kinderen uitgezonderd – zullen vanaf vandaag worden geplaatst in containerwoningen langs de grens met Servië.  Zij die het land binnenkomen of er al zijn, worden opgesloten in kampen in afwachting van hun asielaanvraag.

Dinsdag is de omstreden wet in werking getreden die een dergelijke detentie mogelijk maakt.

Veiligheidsrisico’s door migratie

Het gaat om 324 containerwoningen verdeeld over twee kampen, blijkt uit een verklaring van het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘De reden van deze beperkingen is om te voorkomen dat migranten zich vrijelijk kunnen bewegen op het Hongaarse grondgebied en dat van de Europese Unie. Zo moeten de veiligheidsrisico’s die met migratie gepaard gaan, worden ingedamd,’ aldus het ministerie.

De gedetineerden krijgen bedden, spullen voor hun persoonlijke hygiëne, kluisjes, warm water, sanitaire voorzieningen, toegang tot internet en religieuze ruimtes.

Het parlement ging begin deze maand akkoord met de wet. De volksvertegenwoordigers trokken zich niets aan van kritiek uit binnen- en buitenland. Die kritiek was vooral afkomstig van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

‘Hek is antwoord op terreur’

Amnesty International vindt dat Hongarije niet voldoet aan zijn internationale verplichtingen jegens de behandeling van asielzoekers . De Hongaarse premier Viktor Orbán staat bekend om zijn harde anti-asiellijn. Volgens hem is de wet het antwoord op de recente terreuraanvallen in Europa die werden gepleegd door migranten. De autoriteiten bouwden een hek op de grens met buurland Servië, waardoor duizenden migranten strandden in dat Balkanland. Eind februari begonnen de Hongaren aan een tweede hek, dat deze zomer af moet zijn.

In 2013 sloot Hongarije ook al alle binnengestroomde asielzoekers op, maar bezweek toen onder de druk van onder meer de EU om deze operatie ongedaan te maken, schrijft de Engelstalige website Deutsche Welle. Tijdens de migratiecrisis in 2015 kwamen er zoveel migranten binnen – veelal op doortocht naar Noordwest-Europa – dat Hongarije zich genoodzaakt zag om strenge maatregelen te nemen en de grens hermetisch af te sluiten. Hongarije heeft ongeveer tien miljoen inwoners en volgens cijfers uit 2015 per 100.000 inwoners de meeste asielaanvragen in Europa. Er waren toen bijna 1.800 aanvragen per 100.000 inwoners, zo’n 120 meer dan in Zweden en ruim 6,5 keer meer dan in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.