buitenland

Viktor Orbán wil rode ster Heineken verbieden

20 maart 2017Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil de rode ster op het etiket van Heineken-bier verbieden. De ster zou verwijzen naar het communisme. Orbán noemt het een morele plicht van de regering om de publieke ruimte te zuiveren van symbolen die refereren aan communisme of nazisme.

In het Hongaarse parlement wordt vandaag gedebatteerd over een wet die totalitaire symbolen moet weren uit de publieke ruimte. In de twintigste eeuw werd Hongarije bezet door Hitlers Derde Rijk, na de Tweede Wereldoorlog werd het land ingelijfd door de Sovjet-Unie. De restanten van dat verleden moeten worden uitgewist, vindt Orbán.

Bedrijven die zich niet aan de Hongaarse restrictie houden, riskeren een boete die kan oplopen tot 2 miljard forint, omgerekend 6,5 miljoen euro, meldt persbureau Reuters.

Merkroof

De vraag rijst of de maatregel wordt genomen vanuit ideologische of politieke overwegingen. Heineken kwam eerder dit jaar in opspraak in Hongarije na een aanvaring met een kleine Hongaars-Roemeense bierbrouwer. Heineken beschuldigde de brouwer van merkroof, en kreeg gelijk van de rechter. Hiermee maakte de brouwerij zich impopulair. De nationalistische partij Jobbik haalde fel uit naar Heineken, en sprak van een strijd tussen David en Goliath, schreef dagblad Trouw. Regeringspartij Fidesz van Orbán schaarde zich achter Jobbik.

In Hongarije werd opgeroepen tot een boycot van Heineken, die openlijk werd gesteund door minister van Algemene Zaken János Lázár. Lázár beweerde dat het Heineken-logo ook een politieke uiting is. Een woordvoerder van de Hongaarse regering sluit, bij navraag door Reuters, niet uit dat de regering met eerdergenoemde wet openlijk stelling neemt tegen Heineken.

Biermerk Heineken voert de rode ster al sinds de jaren dertig op het etiket. Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een wit exemplaar. Na de val van de Berlijnse Muur kwam de rode ster terug. In een reactie benadrukt Heineken dat de ster geen enkele politieke connotatie heeft. Volgende week wordt duidelijk of de wet is aangenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.