buitenland

Zijn er Russische militairen in Libië?

15 maart 2017

Nabij de Libische grens zijn Russische speciale eenheden gesignaleerd. De commando’s zouden in Egypte klaarstaan om een Libische veldmaarschalk te hulp te schieten.

Volgens diplomatieke bronnen in de Verenigde Staten en Egypte zijn de Russische commando’s gestationeerd op een militair vliegveld in West-Egypte. Het zou gaan om een 22-koppige eenheid en een aantal drones. In februari bevonden zich ook al Russische militairen aan de Egyptische kust.

Veldmaarschalk Khalifa Haftar

Het Amerikaanse tv-netwerk FOX News meldt dat Russische, zogeheten ‘particuliere militaire uitvoerders’ – een moderne term voor ‘huurlingen’ – hebben deelgenomen aan de strijd in Libië. Daar vochten zij voor veldmaarschalk Khalifa Haftar. Haftar, opperbevelhebber van het Libische leger, was een bondgenoot van de voormalige Libische leider Muammar al-Khaddafi (1942-2011), maar keerde zich later tegen hem. Haftar bestrijdt zowel islamitische groeperingen – zoals Islamitische Staat – als concurrerende partijen die ook beweren de legitieme regering van Libië te zijn.

Haftar beheerst grote delen van Oost-Libië, maar leidde begin maart forse militaire verliezen bij de kuststad Benghazi. Het lukte het Libische leger niet om olie-installaties te veroveren, waarna Russische eenheden naar het gebied zouden zijn gestuurd ter versterking.

Misleiding

Het Russische tv-netwerk RT – ‘het Russische CNN’ – ontkent de aanwezigheid van Russische troepen in West-Egypte. Igor Konasjenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, stelt dat er sprake is van misleiding door westerse media. Ook Sputnik, een Russisch persagentschap, is sceptisch over de westerse berichtgeving. Die zou de situatie alleen maar verder laten escaleren.

Samenwerking tussen Haftar en Rusland zou niet verrassend zijn: Haftar werd ooit getraind in de voormalige Sovjet-Unie. Andere bronnen stellen juist dat de veldmaarschalk banden heeft met de Amerikanen, omdat hij vele jaren in de Verenigde Staten woonde.

Sinds de standrechtelijke executie van Khaddafi in 2011 woedt er in Libië een burgeroorlog. De Libische overheid, rebellengroepen en extremistische moslims strijden om de macht. Ook Rusland begint zich steeds meer te mengen in conflicten in de Arabische wereld. In 2015 schoot Rusland de Syrische president Bashar al-Assad te hulp, waardoor het Syrische leger een aanzienlijke terreinwinst wist te boeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.