buitenland

Dood fotograaf Oerlemans in Libië was ‘brute pech’

03 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans is zondagmiddag in het Libische Sirte doodgeschoten door een schutter van Islamitische Staat (IS). Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd.

De 46-jarige Oerlemans was samen met journalist Joanie de Rijke op pad in de regio voor het Belgische tijdschrift Knack. De Rijke vertelt aan Nieuwsuur dat er zondagmiddag heftige gevechten aan de gang waren tussen het Libische regime en IS. Oerlemans zou duidelijk herkenbaar zijn geweest als journalist, maar werd alsnog neergeschoten, waarschijnlijk door een sluipschutter van IS.

‘Jeroen stak bukkend de weg over als eerste van een groep. De sluipschutters van IS raakten hem precies in de opening van zijn kogelwerende vest,’ aldus de Rijke, die spreekt van ‘brute pech’. ‘Jeroen nam geen grotere risico’s dan de andere journalisten. De enige troost is dat hij direct dood was, hij heeft in ieder geval niet geleden.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondagavond de dood van Oerlemans. Zijn familie – Oerlemans laat drie kinderen en een vriendin achter – is ingelicht.

2008-10-26 00:00:00 TARIN KOWT - Fotograaf Jeroen Oerlemans aan het werk bij binnenkomst in Kamp Holland in Afghanistan op 26 oktober 2008. ANP BAS CZERWINSKI
Oerlemans aan het werk bij binnenkomst in Kamp Holland in Afghanistan op 26 oktober 2008. Foto: ANP

Eerder al ontvoerd in Syrië
Oerlemans was een zeer ervaren oorlogsfotograaf die onder meer actief was in Afghanistan, Syrië en Libië. In 2012 werd hij samen met een Britse collega ontvoerd door jihadisten in Syrië. Na een week werd hij bevrijd door rebellen van het Vrije Syrische Leger.

In een uitzending van De Wereld Draait Door uit 2011 vertelde Oerlemans over de gevaren van zijn werk als oorlogsfotograaf. ‘Het is het risico van het vak. Je hoopt altijd, en je denkt dat het jou niet zal gebeuren. Anders doe je het niet.’

Na het nieuws van zijn overlijden stroomden reacties van over de hele wereld binnen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) noemde Oerlemans ‘een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt, is diep triest.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.