Theresa May start Brexit op 29 maart

20 maart 2017Leestijd: 1 minuut
Theresa May. Foto AFP

De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd de Brexit op 29 maart in gang te zetten. Op die dag zal May de artikel 50 procedure in werking stellen, noodzakelijk om uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie mogelijk te maken.

Dit maakte de Britse regering rond het middaguur bekend. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon maakt het een lidstaat mogelijk de Europese Unie (EU) te verlaten. Dat verdrag werd in 2009 opgesteld.

De afgelopen weken stemden zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis in met een Brexit. De onderhandelingen over de uittreding nemen naar verwachting twee jaar in beslag.

Bij het referendum over wel of niet blijven in de EU, op 23 juni 2016, bleek er een nipte meerderheid om de Europese Unie te verlaten. Dit kostte de toenmalige Conservatieve premier David Cameron zijn positie.

Theresa May, die pro-EU was, nam het roer over. May stuurt aan op een harde Brexit – wat betekent dat de Britten ook de Europese interne markt en de douane-unie verlaten. Haar mantra is: ‘Brexit means Brexit, and we’re going to make a success of it.’