buitenland

‘Steeds meer moslims bekeren zich tot het christendom’

27 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Een groeiend aantal moslims keert de islam de rug toe en wordt christen. De reden: het geweld in naam van de islam.

Duane Miller, onderzoeker aan St. Mary’s University in het Amerikaanse San Antonio, zegt dat steeds meer moslims zich bekeren tot het christendom. Miller interviewde de afgelopen jaren talrijke ex-moslims en verwerkte hun beweegredenen in zijn onderzoek.

Drijfveren

De belangrijkste drijfveer voor veel bekeerlingen is het aanhoudende islamitisch geïnspireerde geweld. Miller bestudeerde een aantal casussen, waaronder de vervolging van christenen in Indonesië. Miller concludeert dat in de periode 1960-2010 10 miljoen Indonesische ex-moslims christen zijn geworden. Ook zouden wereldwijd 400.000 moslims zich tot het christendom hebben bekeerd in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001.

Daarnaast zijn er meer christelijke zendelingen actief in de islamitische wereld. In landen waar christelijke uitingen verboden zijn – zoals Saudi-Arabië – kunnen mensen toch in aanraking komen met het christendom door satelliet-tv en internet.

Vluchtelingen

Veel moslims bekeren zich tot het christendom nadat zij hun vaderland hebben verlaten. In Libanon omarmen veel Syrische en Iraakse vluchtelingen het christendom, soms om praktische redenen. Zo zouden de bekeerlingen makkelijker toegang krijgen tot de genereuze hulp van christelijke hulporganisaties.

Kerken in Duitsland zien een toename van bekeerde asielzoekers. Sommige christelijke organisaties richten zich specifiek op asielzoekers en verspreiden christelijke lectuur in asielzoekerscentra. Toch bestaat er twijfel over de motivatie van bekeerlingen. Zo is het lastiger om een christelijke vluchteling uit te zetten, omdat die zich kan beroepen op dreigende religieuze vervolging in het land van herkomst.

Christendom verdwijnt uit bakermat

Ondanks het toenemende aantal bekeringen zien de vooruitzichten voor het christendom er niet goed uit. In de komende decennia zal het christelijke geloof uit grote delen van het Midden-Oosten en Afrika zijn verdwenen. In 2070 zal de islam het christendom passeren als de grootste religie van de wereld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.