Ivanka speelde sleutelrol in verzoenende speech Trump

02 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Ivanka Trump staat sinds november haar vader bij in Washington - Foto: AFP

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, was de drijvende kracht achter de verzoenende speech van haar vader voor het Amerikaanse Congres dinsdagavond. Ze zou hem op het hart hebben gedrukt zijn toon te matigen.

Bronnen dicht bij de president melden dat aan persbureau Reuters.

Geen beleidsverandering, wel zachtere toon

Het was de grootste speech van Trump sinds hij het Witte Huis betrad. Vooral over zijn immigratiebeleid leek hij milder. Het plan voor de muur op de grens met Mexico handhaafde hij voorlopig, net als een behoorlijke beperking van de  immigratie, maar in plaats van een moslimban sprak Trump dinsdag over een mogelijk puntensysteem.

Dat betekent geen drastische verandering van beleid, maar wel was de toon van de speech beduidend anders dan die van Trumps inauguratierede in januari, waarin hij sprak van een ‘Amerikaanse slachting’ en de middenklasse die beroofd zou zijn van haar rijkdom.

Dinsdag toonde hij zich ook verzoenend tegenover de Democraten. Hij riep op tot eenheid, en liet aanvallen op zijn Democratische tegenstanders en de media achterwege.

Kinderopvang en ouderschapsverlof

Dochter Ivanka zou haar vader afgelopen zondag tijdens een brainstormsessie tips hebben gegeven voor een zachtere en meer optimistische aanpak in zijn speeches. Ook drong zij er bij hem op aan om maatregelen als betaalbare kinderopvang en ouderschapsverlof te steunen, waarmee hij mogelijk steun van Democraten in het Congres zou kunnen vergaren. Ivanka Trump werpt zich geregeld op als voorvechter van vrouwenrechten.

Ivanka’s man Jared Kushner, een belangrijk adviseur van de president, was eveneens betrokken bij de opstelling van de speech voor het Congres, net als vicepresident Mike Pence, politiek adviseur Stephen Bannon en stafchef Reince Priebus.

Na Trumps verkiezingsoverwinning in november verhuisde Ivanka naar Washington om haar vader bij te staan. Het is in de recente Amerikaanse  geschiedenis niet eerder voorgekomen dat de dochter van de president zoveel invloed had.