buitenland

Zoveel geld en tijd kost de bouw van Trumps muur

10 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De muur die president Donald Trump belooft te bouwen op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico kost naar verwachting bijna twee keer zoveel als Trump heeft beloofd. De bouw van de muur zal ongeveer drieënhalf jaar duren.

Uit geheime documenten in handen van het Amerikaanse persbureau Reuters blijkt dat de bouw van deze muur 21,6 miljard dollar kost (bijna 20,3 miljard euro). Tijdens verkiezingscampagne zei Trump dat de bouw zo’n 12 miljard dollar zou kosten. Andere Republikeinen, zoals Paul Ryan, beweerden dat de bouw zou uitkomen rond de 15 miljard dollar.

Het complete anti-immigratieplan van Trump: de bouw van de muur en een inreisverbod voor Syriërs''

Bouw in drie delen

In de documenten van de afdeling van Binnenlandse Veiligheid staat dat de muur zou bestaan uit hoge hekken en echte muren. De bouw wordt naar verwachting opgedeeld in drie delen. De muur moet ongeveer 2.000 kilometer lang worden.

Tegen het einde van 2020, wanneer er tevens nieuwe verkiezingen zijn gehouden, zal de bouw van de muur compleet zijn. Eerder ontstond in Washington een conflict over de financiering van de grensmuur. Trump heeft beloofd dat de Mexicanen zullen betalen voor de muur.

Wie betaalt?

Het Witte Huis wordt verwacht binnenkort toestemming en financiering te vragen van het Amerikaanse Congres. Dat betekent dat de bouw van de muur in eerste instantie wordt gefinancierd door de belastingbetaler in de Verenigde Staten.

Volgens Trump zal Mexico het geld uiteindelijk zal terugbetalen. De president wil een ‘grensbelasting’ invoeren. Op alle import uit Mexico – het buurland waarmee de Verenigde Staten verwoed handel drijft – wil Trump 20 procent (extra) belasting heffen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zegt dat Mexico weigert te betalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.