buitenland

Onderzoek naar Trump-kamp na geheime ontmoetingen met Rusland

02 maart 2017

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar mogelijke contacten tussen leden van de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Ook de Republikeinen hebben ingestemd met het onderzoek.

De Democratische Adam Schiff, voorzitter van de Intelligence Committee, kondigde woensdag laat het onderzoek aan.

Twee keer gesproken, niet gemeld

Het onderzoek moet antwoord geven op de vragen of Rusland actief contact heeft gehad met mensen uit het Trump-kamp voordat hij president werd. Op dezelfde dag werd bekend dat minister van Justitie Jeff Sessions twee keer met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak heeft gesproken, maar dat niet heeft gemeld toen hij werd genomineerd als minister. Reden voor Nancy Pelosi, de Democratische voorvrouw in het Huis van Afgevaardigden, op zijn aftreden aan te dringen. ‘Hij is niet geschikt als hoogste gezagdrager op het gebied van justitie in ons land,’ aldus Pelosi

Sessions zelf zegt dat de beschuldigingen niet kloppen. ‘Ik heb nooit met Russische diplomaten gesproken over campagnezaken. Het is een valse beschuldiging.’

Nederland zou ook een rol spelen in deze diplomatieke rel. The New York Times schrijft dat ambtenaren op het Witte Huis in de laatste dagen van de voormalige president Barack Obama een spoor van informatie hebben achtergelaten over Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Ontmoetingen in Europa

Bronnen in onder meer Nederland zouden melding hebben gemaakt van geheime ontmoetingen in Europa. Daarnaast zouden Amerikaanse inlichtingendiensten gesprekken hebben afgeluisterd waaruit blijkt dat er contact was tussen het Kremlin en de campagne van Trump.

In februari moest Trumps adviseur Michael Flynn al het veld ruimen omdat hij in het geniep contact had gehad met Kislyak over de Amerikaanse economische sancties, en ook dat werd niet gemeld. Dat gebeurde voordat Trump daadwerkelijk aantrad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.