buitenland

Trump fel over moorden Chicago: hoe erg is het?

01 maart 2017

Met ruim twee moorden per dag loopt het geweld in Chicago uit de hand. De stad in het noorden van de Verenigde Staten staat ook wel bekend als‘Chirak’.

In zijn toespraak tot het Congres sprak de Amerikaanse president Donald Trump zich dinsdag fel uit over het geweld in Chicago. De president noemde het aantal moorden in de stad – ruim twee per dag – onacceptabel. ‘We hebben de kinderen van onze binnensteden aan hun lot overgelaten,’ aldus Trump. Volgens Rahm Emanuel, burgemeester van Chicago en voormalig stafchef van Barack Obama, moet Trump de problemen in Chicago niet alleen benoemen, maar ook aanpakken.

4.367 schietpartijen

In 2016 waren er 4.367 schietpartijen in Chicago, zo blijkt uit onderzoek van dagblad The Chicago Tribune. Er waren meer dan 3.600 slachtoffers, van wie er 785 om het leven kwamen. Dit komt neer op ongeveer tien schietpartijen en twee moorden per dag. In de stad Chicago – met een bevolking van ongeveer 2,7 miljoen – worden jaarlijks ruim zeven keer zoveel moorden gepleegd als in heel Nederland. Het zijn de aantallen van een oorlogsgebied. Vandaar Chicago’s bijnaam ‘Chirak’, een combinatie van ‘Chicago’ en ‘Irak’.

De schietpartijen spelen zich veelal af in buurten met veel minderheden. Ongeveer 75 procent van de daders en slachtoffers zijn Afro-Amerikanen, maar ook in Latino-buurten neemt het geweld toe.

Volgens politiebronnen is er sprake van een bendeoorlog: diverse bendes strijden om territorium en controle over de drugsmarkt. Toch vallen er ook veel onschuldige slachtoffers. Zo stierven er in februari meerdere kinderen doordat zij in een schietpartij terechtkwamen.

Federale eenheden

Het politiekorps van Chicago weet zich geen raad met het geweld en heeft bovendien de reputatie corrupt te zijn. Niet voor niets dreigde president Trump federale eenheden naar de stad te sturen om de controle terug te krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.