#American Dreamers

Trump: ‘Grote steden Amerika gevaarlijker dan oorlogsgebieden’

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Presidentskandidaat Donald Trump wil misdaad aanpakken in de ‘grote, Amerikaanse steden waar de Demoraten de macht hebben’. De vastgoedmagnaat beweert dat deze steden gevaarlijker zijn dan oorlogsgebieden in landen als Irak en Afghanistan.

trumpdiamondale2-1200x800‘Jullie leven in armoede, jullie scholen zijn niet goed en jullie hebben geen werk – wat hebben jullie in godsnaam te verliezen?’ – Zo hoopt Trump de zwarte kiezer voor zich te winnen

‘Je kan naar die oorlogsgebieden gaan waar we aan het vechten zijn en het is nog veiliger daar dan om te wonen in de grote, Amerikaanse steden waar de Democraten aan het woord zijn,’ aldus Trump. ‘Wij zullen misdaad uit de weg ruimen. Je kan straks gewoon de straat af lopen zonder neergeschoten te worden. Nu, als je de op straat loopt, wordt je neergeschoten.’

Hoewel Trump zijn speech begon over de zeer dubieuze praktijken van zijn rivaal Hillary Clinton, wier e-mailschandaal steeds groter lijkt te worden, negeerde de presidentskandidaat de autocue al snel. Hij raasde in plaats daarvan door over hoe veilig hij de Amerikaanse steden zou maken.

Trump aantrekkelijk voor Afro-Amerikaanse kiezer?

Volgens analisten hoopte Trump zich met de speech populairder te maken bij de Afro-Amerikaan. De Republikein zette al eerder een offensief in om de ‘zwarte stem’ te veroveren. Hij hoopt etnische minderheden ervan te overtuigen dat ‘Hillary je niet als mens met een waardige toekomst ziet, maar enkel als stem en nummertje’.

Afro-Amerikanen wonen vooral in het zuidoosten van de Verenigde Staten en steden hebben een hoger percentage zwarte kiezers. Clinton staat bekend om haar aanspraak bij etnische minderheden – dat was een van de tekortkomingen van de Sanders-campagne. Volgens de laatste peilingen overwegen steeds meer Afro-Amerikanen te stemmen op Trump. Met zijn belofte misdaad in grote steden aan te pakken hoopt de controversiële zakenman en reality-televisiester meer zwarte kiezers voor zich te winnen.

Politie moet harder optreden

In een interview met de Amerikaanse presentator en broadcastjournalist Bill O’Reilly was Trump vooral vaag over hoe hij misdaad zou verminderen in de binnensteden. ‘Ik ken politie in Chicaco. Als zij de autoriteit ervoor zouden hebben, zouden ze het doen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat ze zouden doen kon Trump niet precies zeggen. Wel gaf hij aan dat de politie ‘een heel stuk harder moet optreden dan agenten nu doen.’ Daarnaast beloofde hij nog maar eens: ‘Als ik word gekozen tot president, zal er heel, heel snel een einde komen aan deze chaos en dit geweld.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.