Europees Parlement straft Le Pen, houdt helft van haar loon in

01 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Le Pen dreigt met een rechtszaak na de maatregel van het parlement - Foto: AFP

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen wordt gekort op haar salaris. Le Pen weigert de gevraagde 298.392 euro te betalen aan het Europees Parlement, dus wordt er 8.500 euro aan salaris en onkostenvergoeding ingehouden.

De voorzitter van de Franse eurosceptische partij Front National kreeg tot 2 februari de tijd om het loon van een medewerker terug te storten, maar heeft dat niet gedaan.

Salaris, kantoorvergoeding en dagvergoeding

Le Pen huurde twee assistenten in van het geld uit het EU-budget, maar zou hen werk hebben laten uitvoeren dat niets met het Europees Parlement te maken heeft. Een van hen, Catherine Griset, werkte op een FN-kantoor in de omgeving van Parijs. De ander, Theirry Légier, stond te boek als parlementair medewerker maar was in de praktijk haar lijfwacht was.

Klaus Welle, secretaris-generaal van het Parlement, vroeg haar in september al om aan te tonen dat de assistenten wél ‘legaal’ werk uitvoerden, maar daar reageerde Le Pen niet op.

Nu de deadline om het geld terug te betalen is verstreken, neemt het parlement de prompte beslissing om voorlopig de helft van haar bruto maandsalaris (8484 euro) in te houden, de volledige maandvergoeding voor haar kantoor (4320 euro) en de helft van haar dagvergoedingen (306 euro voor elke dag dat ze in het parlement aanwezig is).

Haar accountant zou haar woensdagochtend schriftelijk van de maatregel op de hoogte hebben gesteld. Haar loon wordt direct deze maand gehalveerd, en de kantoorvergoeding kan pas in maart worden ingetrokken.

Le Pen denkt aan politieke tegenstanders

‘Politieke manipulatie’ noemt Le Pen de zaak, en ze zegt naar de rechter te stappen. Een rechtszaak heeft volgens het parlement echter geen opschortende werking, dus haar loon wordt gewoon nog gekort.

De sancties komen Le Pen allesbehalve goed uit: ze wil campagne voeren voor de presidentsverkiezingen en kampt al met geldgebrek. De leider van Front National wil bij de komende presidentsverkiezingen de conservatieve favoriet François Fillon verslaan.

Het toeval wil dat Fillon verwikkeld is in een soortgelijk schandaal. Vorige week werd bekend dat Fillon zijn vrouw Penelope 831.440 euro aan overheidsgeld had betaald, officieel omdat ze parlementair assistent was van Fillon. Het zou gaan om een spookbaan: Penelope was volgens werknemers in elk geval nooit aanwezig. Ook de kinderen van Fillon zouden met spookbanen overheidsgeld hebben verdiend.