buitenland

Fillon kritisch over islam: ‘Frankrijk is geen multicultureel land’

25 november 2016Leestijd: 2 minuten

In de aanloop naar de beslissende voorverkiezingen bij de Franse Republikeinen debatteerden kandidaten François Fillon en Alain Juppé met elkaar. Favoriet Fillon heeft vooral het op gebied van immigratie en islam een andere visie dan zijn concurrent.

Was Juppé, oud-burgemeester van Bordeaux, voor de eerste ronde van de voorverkiezingen nog de grote favoriet, na afgelopen zondag is die voorspelling omgedraaid. Oud-president Nicolas Sarkozy werd uitgeschakeld en Fillon kreeg verrassend de meeste stemmen. Komende zondag is de beslissende ronde: wie dan wint, neemt het in april op tegen Marine Le Pen (Front National) en een socialistische kandidaat.

Tijdens een laatste tv-debat deden Juppé en Fillon hard hun best om zich van elkaar te onderscheiden. Juppé gaf aan dat de twee vooral ‘een andere visie op de Franse samenleving’ hebben. Hij roemde de diversiteit van Frankrijk: ‘Dat is onze identiteit’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fillon wil islamitisch totalitarisme aanpakken
Voormalig premier Fillon was het daar mee oneens. ‘Frankrijk is geen multiculturele staat. We hebben een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Ja, dat kan worden verrijkt door invloeden van buitenaf. Maar nee, we hebben niet gekozen voor het multiculturalisme.’ Fillon schreef eerder een boek over hoe het ‘islamitische totalitarisme’ het beste kan worden bestreden en beweert dat het verzoenende beleid van Juppé de problemen met de islam enkel vergroot.

‘Hij wil binnen het systeem werken en het zo verbeteren. Mijn project is veel radicaler,’ zei Fillon over de gematigde Juppé, die eerder door tegenstanders gekscherend ‘Ali Juppé’ noemde.

Maar buiten de ideologische verschillen lijken de kandidaten toch vooral veel op elkaar. Op economisch vlak geloven ze allebei in verdere liberalisering en bezuinigingen bij de overheid. Dat moet nieuwe banen opleveren, net als het afschaffen van de 35-urige werkweek en het verlagen van de inkomstenbelasting.

Innige relatie met Poetin?
Waar ze wel anders over denken, zo bleek donderdagavond: de gewenste relatie met Rusland. De Russische premier Vladimir Poetin was eerder deze week vol lof over Fillon, die een ‘geweldige professional’ zou zijn. Juppé sprak tijdens het debat zijn verbazing uit dat ‘dit de eerste keer is dat de Russische leider zijn kandidaat heeft gekozen’.

Fillon noemde die zogenaamde innige relaties tussen hem en Poetin ‘een karikatuur’. ‘Wat ik simpelweg vraag, is dat we rond de tafel gaan met de Russen zonder eerst toestemming van de Amerikanen te vragen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.