Le Pen moet EU 300.000 euro betalen, maar is dat niet van plan

30 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, moet meer dan 300.000 euro overmaken aan het Europees Parlement na vermeende fraude met EU-geld. Le Pen legt zich niet zomaar neer bij het oordeel.

Le Pen, naast lijsttrekker ook europarlementariër, huurde twee assistenten in met geld uit het EU-budget, maar zou ze werk hebben laten uitvoeren dat niets met het Europees Parlement te maken heeft. Catherine Griset werkte op een FN-afdeling in de omgeving van Parijs, Thierry Légier was de lijfwacht van Le Pen.

Binnen 24 uur
Klaus Welle, secretaris-generaal van het Parlement, vroeg Le Pen in september vorig jaar om aan te tonen dat de assistenten wél ‘legaal’ werk uitvoerden voor de europarlementariër. Daar zou ze niet op hebben gereageerd.

Bronnen rond de Europese anti-fraude-organisatie OLAF zeggen dat Le Pen dinsdag 298.000 euro aan lonen moet terugbetalen. Le Pen zou dat al zo’n vier weken weten, melden Franse media. Tegen eind februari volgt een tweede terugvordering, van zo’n 42.000 euro. OLAF legt haar geen verdere boete op. Als ze weigert de salarissen terug te betalen, kan het parlement ervoor kiezen om het loon van Le Pen in te houden.

Heksenjacht
Le Pen noemt het onderzoek tegen de Franse zender TF1 vooringenomen en oneerlijk. ‘Achter dit onderzoek zitten onze politieke tegenstanders in het parlement,’ zo stelt ze. Eerder zei haar advocaat dat het ‘veroordelen’ van een de belangrijkste eurosceptische politici in Europa niet een taak is van het Parlement en dat Le Pen plannen heeft om elk besluit van de EU aan te vechten bij het Europese Hof.

De leider van Front National wil bij de komende presidentsverkiezingen de conservatieve favoriet François Fillon verslaan. Om een grootschalige campagne te kunnen voeren, moest ze wel andere geldproblemen zien te overkomen. Begin januari werd bekend dat ze zo’n 6 miljoen euro leent van het bedrijf van haar omstreden vader, Jean-Marie. Hij werd in 2015 uit het Front National gezet, na uitlatingen over de Holocaust.