Onderzoek: ‘Le Pen deed beloftes in ruil voor Russisch campagnegeld’

22 december 2016Leestijd: 2 minuten
Le Pen Foto: AFP

De Amerikaanse autoriteiten willen een onderzoek openen naar Marine Le Pen. De Franse presidentskandidaat zou om geld voor haar campagne hebben gevraagd aan een Russische bank, die banden met Vladimir Poetin zou hebben.

De Franse nieuwssite Mediapart heeft sms-berichten van vertrouwelingen van de Russische president Poetin ingezien. Daaruit blijkt dat ‘Kremlin-banken’ de campagne van Front National zouden financieren. De financiële steun geldt als ‘bedankje’ voor de steun van Le Pen aan de Russen en de annexatie van de Krim.

Ruilde Le Pen steun voor cash?

Vanwege de beschuldigingen dat het Kremlin de verkiezingen in de Verenigde Staten zou hebben beïnvloed, wil het Republikeinse congreslid Mike Turner de zaak laten onderzoeken. Turner is tevens lid van het Comité Inlichtingen van het Amerikaanse congres.

Uit onderzoek dat werd aangevraagd door Turner blijkt dat Le Pen bijna 29 miljoen euro vroeg aan de First Czech-Russian Bank in Moskou. In ruil voor het bedrag belooft ze als Franse president de Krim als Russisch grondgebied te erkennen.

Een deel van de contracten die zijn gesloten tussen Le Pen en het Kremlin zouden zelfs in strijd zijn met sancties van de Europese Unie op Rusland, opgelegd vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Het geld werd in maart 2014 overgemaakt, rond het Russisch referendum over de Krim en enkele dagen voordat Le Pen officieel haar steun voor de annexatie bekendmaakte.

De financiering is overigens (nog) niet rond, en de politicus krijgt uiteindelijk misschien helemaal geen geld van FCRB, meldt persbureau Bloomberg. Front National kijkt naar Russische geldschieters en mogelijke financierders uit andere landen omdat Franse banken weigeren geld te lenen aan de campagne van de partij.

‘Het voorlopig vervallen van de Russische deal was een behoorlijke klap in het gezicht,’ aldus partijvoorzitter Wallerand de Saint Just. Het wordt nog moeilijk voor de partij om het financiële plaatje compleet te maken voor de deadlines. De eerste ronde van de verkiezingen wordt in april gehouden.

Europese banden met Kremlin

De Verenigde Staten zou zich tevens zorgen maken over de banden van andere Europese rechtse partijen met Rusland. Zo hoopt de Oostenrijkse partij FPÖ het Witte Huis onder leiding van Donald Trump te verbinden met Poetin.

Norbert Hofer en partijleider Heinz-Christian Strache reisden maandag naar Moskou om een samenwerkingsverband te ondertekenen met Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin. De partijen kondigden aan de komende vijf jaar ‘regelmatig actuele thema’s te gaan bespreken’, vooral op economisch gebied.