Duitsland op zoek naar staatsgevaarlijke asielzoekers

19 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers worden geregistreerd in München. Foto: AFP

Anis Amri, de terrorist die een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, kwam als asielzoeker Duitsland binnen en werd niet goed genoeg gevolgd. De Duitse autoriteiten gaan nu bijna 550 ‘staatsgevaarlijke asielzoekers’ opnieuw screenen. Een aantal van hen is al van de radar verdwenen.

De 24-jarige Tunesiër Amri, die uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) met een vrachtwagen op een menigte inreed op de kerstmarkt in Berlijn, kwam als asielzoeker naar Duitsland. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, maar uitgezet werd hij niet, deels omdat Tunesië tegenwerkte. Tot die tijd kon hij in Duitsland blijven.

Hij was bekend bij de inlichtingendiensten – in Tunesië en Italië werd hij al veroordeeld voor misdaden – en werd ook door hen gevolgd. De diensten concludeerden een paar maanden voor de aanslag dat hij geen groot gevaar was.

‘Zaak-Amri niet herhalen’
Na die inschattingsfout wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière niet alleen dat de controles in het vervolg beter zijn, maar ook dat eerdere dossiers opnieuw worden bekeken. Dat komt omdat de CDU-minister het makkelijker heeft gemaakt om asielzoekers uit zetten als ze ‘een belangrijke bedreiging voor de veiligheid’ vormen.

De autoriteiten gaan daarom 547 asielzoekers die zijn aangemerkt als een veiligheidsrisico opnieuw controleren. Dan wordt bepaald of die asielzoekers meteen moeten worden uitgezet of in hechtenis kunnen worden genomen. Het hoogste doel is om ‘de zaak-Amri niet te herhalen,’ aldus de regering.

Fouten kunnen dodelijk zijn
Maar Duitse politici vrezen dat het daarvoor al te laat is. Zeker drie van de 547 ‘staatsgevaarlijke asielzoekers’ zijn al geheel van de radar verdwenen, zo geven de sociaaldemocraten toe. ‘Ze spelen met vuur. Elke verkeerde inschatting kan dodelijk zijn,’ aldus parlementslid Burkhard Lishka woensdag. Het gaat om islamitische personen, weet Der Spiegel.

Bekend is dat de 547 asielzoekers intussen niet allemaal meer in Duitsland zijn. Ongeveer de helft is in het buitenland gevestigd (de meesten in Syrië en Irak), 80 zitten al in de gevangenis. Bijna 200 van hen kunnen echter nog vrij rondlopen in Duitsland.