Na vluchtroute Amri wil Nederland meer controle op treinen

04 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Amri zou ongestoord van Nijmegen naar Amsterdam hebben kunnen reizen, met de trein. Foto: ANP

Berlijn-terrorist Anis Amri wist na zijn aanslag ongestoord door de EU te reizen. Nederland, België, Duitsland en Frankrijk bespreken nu maatregelen om internationaal vervoer binnen de Unie beter te controleren.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de Nederlandse regering in gesprek is met de drie landen over extra controles op reizen met bussen, treinen en boten die EU-grenzen overschrijden. Passagiers zouden in het vervolg een ID-kaart moeten tonen bij de aanschaf van tickets.

Kritiek op Schengen
Vliegmaatschappijen werden door het Europees Parlement al verplicht om gegevens van passagiers te verzamelen, maar dat moet ook gaan gelden voor andere vervoerders. De gegevens worden  dan opgeslagen in een Europees Passagiers Namen Register (PNR).

‘Schengenzone onder vuur’: Berlijn-terrorist reisde ongestoord door EU

Momenteel is het bij bijvoorbeeld internationale busreizen vaak zo dat er geen onderzoek wordt gedaan naar de passagiers en hun identiteit. Zo kon Amri, de terrorist die op een kerstmarkt in Berlijn 12 mensen doodde, ongezien van Duitsland naar Nederland, België, Frankrijk en uiteindelijk Italië te reizen.

Dat deed hij naar alle waarschijnlijkheid per bus en trein: dat Amri op een internationale opsporingslijst stond, maakte geen verschil. Daardoor brak een discussie los over de veiligheid van de Schengenzone, waarbinnen iedereen vrij kan reizen.

‘Heeft alleen zin als iedereen meedoet’
De Belgische regering kwam als eerste met maatregelen om passagiersstromen beter te controleren: tickets kunnen alleen nog worden gekocht met een geldig identiteitsbewijs. ‘Dit heeft alleen zin als andere landen meedoen en informatie delen. Wellicht raakt de rest van Europa [na de aanslag in Berlijn] ook overtuigd’, zei minister Jan Jambon afgelopen week.

De maatregelen zorgen er wel voor dat het lastiger wordt om een internationale reis te boeken. Zo moeten tickets vooraf worden gekocht, anders is er geen tijd om een controle uit te voeren. Jambon benadrukt dat de landsgrenzen niet dichtgaan. ‘Je kunt perfect je grenzen openhouden én knipperlichten installeren. Bij autoverkeer doen we dat al door nummerplaatcontroles aan de grensovergangen.’