Geheime dienst: ‘Terroristen komen als asielzoekers Duitsland in’

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten
''

De Duitse politie zei donderdag met de arrestatie van twee Algerijnse asielzoekers een aanslag in Berlijn te hebben voorkomen. Volgens Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse geheime dienst (BfV), toont het opnieuw aan dat terroristen gebruikmaken van de migratiestroom.

‘We hebben nu meermaals gezien dat terroristen zich voordoen als vluchtelingen,’ zei Hans-Georg Maassen tegen de Duitse omroep ZDF. Hij verwijst onder meer naar de aanslagen in Parijs. ‘Het is een feit waar de geheime diensten mee om moeten leren gaan.’

Algerijnen

Bij de grootschalige politieoperatie op donderdag waren 450 agenten actief. De hoofdverdachte, een 35-jarige Algerijn, werd in een asielopvang in Attendorn (Noordrijn-Westfalen) opgepakt. Hij was een paar weken geleden, met vrouw en kinderen, als migrant naar Duitsland gekomen.

Een andere verdachte zat in een opvangcentrum in Hannover. Met twee anderen, Algerijnen die al een tijdlang in Duitsland woonden, zouden ze namens IS een aanslag hebben willen plegen op de Alexanderplatz in Berlijn.

Honderden meldingen

De BfV zegt druk bezig te zijn om ‘IS-strijders of andere terroristen die Duitsland al binnen zijn gekomen, te identificeren.’ De Duitse politie heeft de afgelopen maanden meer dan 250 aanwijzingen ontvangen over de komst van mogelijke IS-strijders.

Het blijkt vaak lastig om te onderzoeken of de waarschuwingen gegrond zijn. In veel gevallen beslist de politie dat de tips niet kloppen; tot dusver mondden alle aanwijzingen uit op 22 politieonderzoeken en één arrestatie, aldus het Duitse tijdschrift Focus.

Groot risico

Een van de mannen die donderdag werd opgepakt werd internationaal gezocht voor het ondersteunen van een terroristische organisatie. Maassen zegt dat de mannen hun daad aan het plannen waren, maar nog niet zover waren om het ook uit te voeren. Ondanks de acties van de Duitse politie spreekt de baas van de geheime dienst van ‘een zeer groot terreur-risico.’