Vrouw Orlando-terrorist opgepakt: hielp zij haar man?

16 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Salman en Mateen

De vrouw van Orlando-terrorist Omar Mateen is opgepakt. Ze wordt dinsdag voorgeleid, omdat ze wordt verdacht haar man te hebben geholpen met een aanslag waarbij 49 mensen om het leven kwamen.

Het gaat om Noor Salman, die na de aanslag aan de FBI liet weten op de hoogte te zijn geweest van de aanslag. Mateen zou haar hebben gesms’t terwijl hij in de homoclub zat waar hij de aanslag pleegde. In juni vorig jaar opende Mateen het vuur op bezoekers van de nachtclub in Florida. Salman deed niets om de grootste schietpartij in de recente Amerikaanse geschiedenis te voorkomen.

Salman wist van aanslag in Orlando, maar deed niets  

Waarom greep Salman niet in?

Salman zegt dat ze haar man, met wie ze een jonge zoon heeft, had geprobeerd over te halen geen aanslag te plegen. In de maanden voor de aanslag zag ze hem naar eigen zeggen radicaliseren. Mateen belde zelfs nog met zijn vrouw in de nachtclub Pulse toen het nieuws van de aanslag al werd verspreid. Op de avond van de aanslag werd Mateen doodgeschoten door de politie.

Salman probeerde de terrorist naar eigen zeggen op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Zij stapte niet naar de veiligheidsdiensten maar werkte uiteindelijk wel mee met het onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdienst de FBI. Kort na de aanslag bleek al dat Salman het risico liep te worden vervolgd, omdat ze de niets zei tegen de Amerikaanse autoriteiten.

Mateen had ‘homoseksuele neigingen’

Salman and Mateen trouwden in 2011, kort nadat het vorige huwelijk van de Orlando-schutter stukliep. Zijn ex-vrouw Sitora Yusufiy heeft sinds de aanval haar verhaal verteld aan de media over het moeilijke huwelijk met Mateen. ‘Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht,’ zei Yusufiy.

Ook zou Mateen ‘homoseksuele neigingen’ hebben vertoond. Bekend is dat hij actief zou zijn geweest in de homo-scene. Hij zou zelfs al drie jaar een regelmatige bezoeker van de betreffende nachtclub Pulse zijn geweest. Volgens vaste klanten kwam hij er in zijn eentje, nuttigde een heleboel alcohol en kon dan zomaar erg agressief worden. Ook zou hij actief zijn geweest op homo-datingapps als Grindr.