Orlando-schutter sms’te vrouw en checkte Facebook in nachtclub

17 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Orlando-schutter Mateen trouwde Salman in 2011 Foto: Facebook

Omar Mateen, de schutter die 49 homo’s doodde, sms’te zijn vrouw en checkte hoeveel gebruikers over de massamoord schreven op Facebook terwijl hij nog in de nachtclub was. Zijn vrouw, Noor Salman,wordt verhoord door de FBI.

Amerikaanse media berichten dat Mateen op 04.00 ’s ochtends, twee uur na het begin van de schietpartij, zijn vrouw sms’te en vroeg of zij het nieuws had gezien. Mateen had zich toen verstopt in het toilet van Pulse, een LHBT-nachtclub in Orlando waar die nacht een Latino-avond werd georganiseerd.

Bloedbad

Salman zou op de hoogte zijn gebracht dat Mateen achter de aanval zat toen het nieuws van het bloedbad bekend was gemaakt. Salman zou de schutter meerdere keren hebben gebeld.

2016-06-13 00:00:00 A gay pride flag is seen at a memorial after a vigil outside the Dr. Phillips Center for the Performing Arts for the mass shooting victims at the Pulse nightclub June 13, 2016 in Orlando, Florida. The American gunman who launched a murderous assault on a gay nightclub in Orlando was radicalized by Islamist propaganda, officials said Monday, as they grappled with the worst terror attack on US soil since 9/11. / AFP PHOTO / Brendan SmialowskiOrlando-schutter was ‘zeer actief in homo-scene’

De vrouw wordt eventueel vervolgd omdat bekend werd dat zij afwist van de aanval. Salman probeerde de terrorist op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Zij stapte niet naar de veiligheidsdiensten maar werkt nu wel mee met het onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdienst de FBI.

Salman and Mateen trouwden in 2011, kort nadat het vorige huwelijk van de Orlando-schutter stukliep. Zijn ex-vrouw Sitora Yusufiy heeft sinds de aanval haar verhaal verteld aan de media over het moeilijke huwelijk met Mateen. ‘Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht,’ zei Yusufiy.

Luchtaanvallen

Ondergedoken in het toilet van Pulse, checkte de schutter Facebook voor de reactie van sociale media-gebruikers. Hij zou hebben gezocht op de termen ‘Pulse Orlando’ en ‘schietpartij’, toen hij nog in de nachtclub zat.

Daarnaast schreef hij op zijn eigen Facebook-pagina dat hij hoopte dat ‘Allah hem zou opvangen’. ‘Ik zweer mijn trouw aan Islamitische Staat en leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Echte moslims zullen de vieze zaakjes van het westen nooit accepteren. Jullie vermoorden vrouwen en kinderen met jullie luchtaanvallen.’