Vrouw terrorist Orlando wist ervan, maar deed niets

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Salman met haar 3-jarig zoontje en Mateen - bron:Facebook

De vrouw van Omar Mateen, de 29-jarige terrorist die 49 feestgangers doodschoot in Orlando, heeft naar eigen zeggen geprobeerd haar man op andere gedachten te brengen.

Dat zou ze hebben gezegd tegen de Amerikaanse dienst FBI, meldt NBC News. De Amerikaanse nieuwszender baseert zich op bronnen rond het onderzoek naar de terreurdaad in de nacht van zaterdag op zondag.

Straf?

Als de berichten waar zijn, betekent het dat de vrouw, Noor Zahi Salman (30), op de hoogte was van de plannen van Mateen. Hoewel ze nu haar medewerking verleent aan de FBI, had ze de diensten eerder kunnen waarschuwen. Ze deed dat niet, en dus hangt haar nu strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Er is verder niet heel veel over haar bekend. Het stel heeft samen een zoontje van drie.

Zijn vorige vrouw, Sitora Yusufiy, trouwde in 2009 met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. Ze had goede redenen om te scheiden, want hij was om het minste of geringste boos  en zijn vrouw was dan degene die het moest ontgelden. ‘Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht,’ zei Yusufiy.

Homo

Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als ‘emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair’. Hij zou volgens haar ook ‘homoseksuele neigingen’ hebben. Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered. In 2011 scheidde ze officieel van Mateen.

Een vaste klant van Pulse was Mateen naar eigen zeggen zelfs op verschillende datingsites tegengekomen. ‘Hij was heel open met zijn foto’s op de sites en apps,’ volgens de 23-jarige Cord Cedeno. ‘Hij was makkelijk te herkennen en stuurde mij meer dan een jaar geleden verschillende berichten.’ Lees meer >

Dat de geradicaliseerde Mateen homo was, wordt bevestigd door ooggetuigen. Hij werd meer dan eens aangetroffen in homoclub Pulse – de plek waar de moslim van Afghaanse afkomst een bloedbad aanrichtte. Hij zou zelfs al drie jaar een regelmatige bezoeker van de club zijn. Hij kwam er in zijn eentje, nuttigde een heleboel alcohol en kon dan zomaar erg agressief worden. Ook zou hij actief zijn geweest op homo-datingapps als Grindr.