Orlando-schutter was ‘zeer actief in homo-scene’

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Volgens Omar Mateens conservatief-islamitische opvoeding moest homoseksualiteit worden bestraft Foto: AFP

Omar Mateen, de terrorist die op zaterdagnacht 49 bezoekers van een homoclub in Orlando, Florida doodschoot, was een oude bekende in de bar. Daarnaast zou hij een account hebben op verschillende homo-datingapps.

Verschillende bronnen melden aan Amerikaanse media dat zij Mateen vaker hebben gezien in Pulse, de LHBT-bar waar de man de ergste Amerikaanse massamoord in de recente geschiedenis aanrichtte. Hij zou zelfs al drie jaar een frequente bezoeker van de club zijn.

Homoseksueel

2016-06-13 06:26:41 Participants hold candles during a vigil at Frank Kits Park in Wellington on June 13, 2016, in remembrance of victims after a gunman opened fire in a gay nightclub in Orlando, Florida in the worst mass shooting in US history. US anti-terror strategy came under fresh scrutiny after a gunman previously cleared of jihadist ties launched a hate-fueled rampage in a Florida gay club that left 50 dead. / AFP PHOTO / Marty MelvillePolitie Orlando heeft alle energie nodig voor identificatie slachtoffers

Ook Orlando’s stadscommissaris Patty Sheehan suggereerde in een interview met CNN dat het goed mogelijk is dat Mateen zelf ook homoseksueel was. Dat ging duidelijk in tegen de conservatief-islamitische normen van zijn familie.
Hoewel de vader van de terrorist de aanslag veroordeelde, zei hij ‘dat het aan Allah is homoseksuelen te straffen’. Volgens zijn vader werd Mateen ziedend toen hij twee mannen zag zoenen in Orlando.

Kevin West, een homoseksuele oorlogsveteraan en een van de ooggetuigen van de aanslag, had al eerder contact gehad met Mateen. De terrorist zou West berichten hebben verstuurd via Jack’d, een datingapp voor homo’s, meldt The Washington Post. Mateen zou in zijn tienerjaren zelfs een mannelijke klasgenoot hebben uitgevraagd.

Ook zijn ex-vrouw, die na een paar jaar het ongemakkelijke huwelijk eindigde, zei dat Mateen haar had verteld over zijn ‘verleden’. ‘Hij ging vroeger vaak naar homoclubs. Het is misschien gewoon een deel van hem,’ zei zij tegen CNN. ‘Of hij homo was, weet ik niet, maar hij had wel zeer sterke gevoelens over homoseksuelen.’

Te herkennen

Een andere vaste klant van Pulse was Mateen naar eigen zeggen zelfs op verschillende datingsites tegengekomen. ‘Hij was heel open met zijn foto’s op de sites en apps,’ volgens de 23-jarige Cord Cedeno. ‘Hij was makkelijk te herkennen en stuurde mij meer dan een jaar geleden verschillende berichten.’

De Canadian Press beweert zelfs dat twee homo’s die vaak naar Pulse gingen en soms zelfs als ‘travestiet’ optredens gaven, frequent contact hadden met Mateen. Ze trokken als vrienden met hem op, totdat de terrorist een mes trok na een discussie over religie. ‘We maakten alleen een grapje over geloofsovertuigingen en hij trok ineens een mes,’ zei een van de mannen, genaamd Chris Callen.